Моя розсада завжди чиста, здорова і міцна: три краплі під корінці і забудете про чорну ніжку назавжди

Чорна ніжка щовесни норовить запустити свої мерзенні щупальця в стаканчики з розсадою. Чорна ніжка – що робити? Сьогодні дізнаємось дієві методи боротьби.

Власне, чорна ніжка – це захворювання, яке вражає коріння сходів та основу стебел, або кореневу шийку молодої розсади. Викликають хворобу мікроскопічні гриби, іноді бактерії та навіть віруси. Іронія в тому, що створюючи комфорт та затишок для розсади, садівники формують сприятливі умови для збудників хвороби. До цих умов прийнято зараховувати: заражений ґрунт та насіння, загущений посів, надмірний полив, надлишок тепла, нестача свіжого повітря, різкі перепади температури. Насамперед руки тягнуться до марганцівки, а серце рветься протравлювати землю і насіння. Скільки народу спалили старанно чорним розчином цієї самої марганцівки це саме насіння – страшно уявити.

Експерти розкрили секрет: як виростити здорову та міцну розсаду
Експерти розкрили секрет: як виростити здорову та міцну розсаду

Ми взагалі проти протруювання та прожарювання, і ось чому. Не всі мікроби однаково небезпечні. Крім патогенів, є ще й такі, без яких рослини не можуть ні харчуватися, ні взагалі рости. А марганцівка не розбирає де свої, а де вороги. Тим більше, що більшість збудників чорної ніжки до ворогів відносить не дуже правильно, тому що ці гриби та бактерії, нормальна частина мікрофлори будь-якого ґрунту, навіть у повітрі вони є. Особливо смішно виглядають рекомендації просмажити ґрунт, а потім дати йому три доби “подихати”. За цей час гриби та бактерії відновляться і страшно зрадіють, коли ви насіння посієте. Правильний ґрунтозмішувач для розсади – перший засіб від чорної ніжки.

Рецепт від чорної ніжки

Цілком можливо, що серйозними збудниками, справжніми патогенами заражене саме насіння. Тому записуйте рецепт! Пів кубика Байкалу розчиняємо у чверті склянки відстояної води. Можете взяти 1 мл на 100 г, якщо насіння багато. Нам важлива концентрація 1 до 100. Можна додати оптим-гумус, гумат калію + бор. Перемішуємо та набираємо в шприц. Тепер розкладаємо насіння по сортах в одноразові стаканчики та капаємо на них зовсім трохи розчину, не заливаємо. Трохи потрібно щоб насіння ввібрало розчин і могло дихати. Ховаємо стаканчики у тепле темне місце на ніч, або хоча б години на 3. При замочуванні насіння головне їх не втопити. Потім можна викласти насіння на папір і 5 хвилин підсушити, щоб до рук не прилипали, не пересушуємо! І сіємо. Все, про чорну ніжку можна забути.

Як боротися з чорною ніжкою

Можна присипати поверхню ґрунту сухим піском та сумішшю доломітового борошна з деревною золою. Тільки після того, як ґрунт підсохне, беремо Триходермін, 20 г на 5 л води, і через день акуратно поливаємо під корінь. Не намагайтеся залити все зі страшною силою, тільки гірше буде. Розчин зберігається 2-3 дні, не більше, можете кімнатні квіточки полити. Добре чергувати Триходермін з Фітоцидом. Це і лікування, і стимуляція.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини