Що робити з трояндами восени, щоб вони пишно квітли та тішили око: ці рекомендації на вагу золота

У кожного поціновувача квітів на садовій ділянці неодмінно ростуть троянди. І кожен квітникар із завмиранням серця чекає, коли прийде тепло, щоб дізнатися, як перезимували його рожеві кущі.

Сьогодні ми розповімо про весняний догляд за трояндами після зимівлі.

Навесні погода дуже мінлива і потрібно вибрати правильний момент, щоб прибрати зимове укриття з кущів троянд. Затягувати з цим моментом теж не можна.

У досвідчених садівників є свої фактори, на які вони орієнтуються при відкритті рожевих кущів. Сніг повинен зійти повністю. Нічна температура повітря не повинна опускатися нижче мінус двох градусів, а денна повинна бути в районі плюс 12- 17 градусів.

Необхідно, щоб грунт прогрівся на глибину багнета лопати. Відкривати троянди потрібно поступово в кілька етапів, щоб уникнути сильного стресу рослин.

Ближче до кінця березня, коли весняні промені почнуть пригрівати потрібно прибрати снігову шапку з укриття. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб не пошкодити укриття і саму рослину.

Також необхідно забезпечити відтік талої води від кущів. Її надлишок може сильно нашкодити троянди.

Після того як сніг зійде повністю потрібно зробити невеликі отвори в укритті, щоб кущам надходило свіже повітря. Так вони починають звикати до температури навколишнього середовища. Залежно від погоди на вулиці цей етап може тривати до двох-трьох тижнів.

Потім укриття знімають, але не повністю, а тільки з одного боку.

Через один-два тижні троянди відкривають повністю, але робити це потрібно у похмурий день, тому що від активного весняного сонця з незвички кущі можуть постраждати.

На випадок повторних заморозків перший час троянди продовжують вкривати на ніч, використовуючи агроволокно.

Мульчу навколо куща відразу прибирати не варто, краще просто оновіть її після ретельного розпушування ґрунту.

Далі треба перевірити в якому стані гілки.

Потрібно насторожитися, якщо ви виявили грибок, обморожені, сухі або обпалені гілки. Але навіть якщо ви помітили всі ознаки загибелі куща, то не поспішайте позбавлятися від нього.

Незважаючи на свою примхливість, троянди мають хорошу здатність до регенерації і навіть найбезнадійніший кущ з часом вдається врятувати.

Що робити з трояндами восени, щоб вони пишно квітли
Що робити з трояндами восени, щоб вони пишно квітли

Після огляду проводять санітарну обрізку рослини. Для цього беруть гострий продезинфікований інструмент і видаляють старі пошкоджені хворобами і шкідниками чи морозом гілки.

При обрізанні захоплюють здорову частину куща. Зрізи обробляють зеленкою або розчином марганцівки, а потім замазують садовим варом.

Щоб рослина остаточно прокинулась їй необхідний весняний полив. Температура води повинна бути не нижче 20 градусів.

Щоб забезпечити доступ повітря кореневій системі троянд проводять процес аерації. Для цього просто протикають ґрунт навколо кущів за допомогою вил. Далі необхідно провести профілактику захворювань.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини