Бабуся відкрила секрет чистоти білих шкарпеток: дієві способи, які допоможуть відіпрати навіть старий бруд

Білі шкарпетки чудово доповнюють спортивний та повсякденний стиль, тому давно стали невід'ємною частиною гардероба. Єдиний мінус — вони швидко брудняться.

Але це не проблема, якщо ви знаєте, як випрати білі шкарпетки за допомогою спеціальних засобів чи народних методів. Вони видаляють бруд, сірість, жовтизну і довго зберігають білизну в ідеальному стані.

Чому брудняться білі шкарпетки?

Всього за 2-3 години носіння білих шкарпеток можна виявити, що стопа і п’ята набули сірого відтінку. До забруднення часто призводять: Зайва пітливість ніг. У разі плями з’являються як із внутрішнього, та із зовнішнього боку. Брудна підлога. Навіть при щоденному митті підлоги, шкарпетки будуть бруднитися. У такому разі спробуйте додавати у воду відбілювач або інший професійний засіб, щоб зберегти чистоту підлоги. Механічні дії. Зовнішній вигляд виробів погіршується через затирання, перекручування, розтягування, віджимання. Жовтизна з’являється в основному через неправильне прання:

  • прання у неочищеній воді (з іржею);
  • недостатнє полоскання після прання;
  • використання порошку для кольорової білизни;
  • замочування у твердій водопровідній воді.
Експерти розкрили секрет: як ефективно відіпрати білі шкарпетки
Експерти розкрили секрет: як ефективно відіпрати білі шкарпетки

Який спосіб прання вибрати?

Якщо у вас мало білих шкарпеток для прання, краще їх прати руками. Коли білизни багато – з іншими речами у пральній машині. Але краще не змішуйте білу та кольорову білизну, тому, що білі шкарпетки можуть полиняти. З чорними шкарпетками теж не варто прати разом — білі шкарпетки, швидше за все, стануть сірими.

Вручну

Це делікатний спосіб видалення забруднень. Якщо правильно прати шкарпетки, вони не лише стануть ідеально білими, а й не втратять форму. Покрокова інструкція:

  • Замочіть шкарпетки.
  • Акуратно виперіть, але не тріть, щоб не з’явилися катишки.
  • Ретельно прополощіть.
  • Відіжміть, не викручуючи вироби: злегка здавіть в руці.
  • Слідкуйте, щоб вода не була надто гарячою.

У пральній машині

Перед пранням замочіть шкарпетки в тазі на пів години – тканина стане м’якшою, і бруд швидше від неї відійде. У таз можна додати відбілювач або натерти вироби господарським милом. Корисні поради при машинному пранні білизни:

Використовуйте тенісні м’ячики, щоб прискорити виведення бруду зі шкарпеток. Достатньо закинути м’ячики в барабан і почати прання. Змішайте пральний порошок із содою – це збільшує термін служби шкарпеток. Використовуйте невеликі мішечки, щоб запобігти попаданню шкарпеток у систему пральної машини. Вивертайте вироби навиворіт перед пранням. Також не забувайте вибирати режим, який відповідає типу тканини.

Експерти розкрили секрет: як ефективно відіпрати білі шкарпетки
Експерти розкрили секрет: як ефективно відіпрати білі шкарпетки

Кип’ятіння

Найпростіший спосіб відбілювання дуже брудних шкарпеток. Спочатку помийте їх, а потім помістіть в емальовану каструлю з водою, залийте миючим засобом і поставте на середній вогонь. Білизну потрібно періодично помішувати. Доведіть воду до кипіння і залиште там шкарпетки на 25 хвилин. Після цього прополощіть їх у чистій воді і знову виперіть. Як миючий засіб можна використовувати господарське мило, лимонний сік, пральний порошок або засіб для виведення плям.

Відбілювання підручними засобами

Якщо вдома немає спеціального засобу для виведення плям, ви можете скористатися підручними засобами. Ось кілька найефективніших рецептів.

Сода

Змішайте 100 г соди та 1 л води та замочіть білизну на 20 хвилин. Потім закладіть її в пральну машинку, у відсік для порошку засипте 5 ст. л соди, встановіть температуру на 30 ° C і увімкніть звичайний цикл прання.

Перекис водню

Перекис допоможе позбавитися плям крові, поту, відбілити жовтизну або сірість. Щоб випрати білі шкарпетки, змішайте 70 мл перекису водню, 70 мл нашатирного спирту та 3 л води. Замочіть шкарпетки в розчині та залиште на 12 годин. Потім прополощіть і виперіть вручну або в машині. Для білих виробів із малюнком візьміть 80 мл перекису та додайте 1 ст. л зубної пасти. Отриманий засіб нанесіть на забруднені місця і через 20 хвилин прополощіть у прохолодній воді.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини