Мої тюльпани завжди квітучі, і це не залежить від сорту: знаю, як доглядати за квітами, щоб заздрили сусіди

Тюльпани - улюблені багатьма квіти, тому що квітнуть рано, красиво та чудово підходять для букетів. Але не всі знають, що простого правила "посадив восени, відцвіли навесні, викопав" — мало!

Тюльпанам треба зовсім небагато, і будуть цвісти красиво та довго.

Тюльпани набрали бутони, що далі?

Взагалі не обов’язково підгодовувати тюльпани рідкими добривами, але робити цього ніхто не забороняє. До того, навіть рекомендується: будь-які універсальні добрива підуть їм на користь, і не лише коли вони вже набрали бутони, а й до цього. Чим більше поживних речовин буде у цибулини тюльпана, тим більше наступного року буде квітів. Коли тюльпани вже розцвітають, використовуйте якісні добрива, щоб цибулина набрала сил.

Зрізання тюльпанів – добре чи погано?

Якщо хочеться дивитися на них удома — зрізайте, ставте у вазу і милуйтеся. Але, звичайно, треба розуміти, що в ґрунті вони цвістимуть набагато довше. Взагалі тривалість цвітіння тюльпанів залежить від багатьох факторів, у тому числі погоди та сорту. Що варто робити, коли тюльпани починають відцвітати? Тут є маленькі секрети.

Технологія догляду за тюльпанами: рекомендації садівників
Технологія догляду за тюльпанами: рекомендації садівників

Секрет 1. Забираємо квіти, не чекаючи, поки вони розваляться

Взагалі для цибулини тюльпана буде краще, якщо квітку зрізати якомога раніше. Але в чому тоді сенс взагалі їх садити? Такі квіти вже не виглядають красивими, тому краще прибирати їх прямо з насіннєвою коробкою.

Секрет 2. Забирати квітконос не потрібно

А ось прибирати сам квітконос не треба. Звичайно, виглядає це не дуже красиво, коли замість квітів стирчать одні палиці, але залишивши квітконос без насіннєвої коробки (це важливо) ви дасте можливість цибулині увібрати в себе всі поживні речовини. Іншими словами, краще дочекатися, поки квітконос відсохне сам. Є й проміжний варіант: залишити квітконос бодай на дві третини. Він не так кидатиметься в очі і не зіпсує зовнішній вигляд клумби, але хоч трохи віддасть поживних речовин цибулині.

Секрет 3. Рано не викопувати!

Коли тюльпани відцвіли і листя вже стали в’янути, багато хто каже: викопуйте, не треба захаращувати клумби негарними залишками тюльпанів. Але цього робити не варто з тієї ж причини, що і з квітконосами: листя теж живить цибулину і готує її для наступного сезону. Щоб не спостерігати некрасивий вигляд від тюльпанів, що зів’яли, можна посадити між ними однолітники. Або навпаки: садити тюльпани між багаторічними, які розквітають уже влітку.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини