Вирішила вирощувати цвітну капусту самостійно: навчилась на помилках свекрухи. Виходить цілком успішно

Цвітна капуста — один із улюблених овочів багатьох. Скільки найсмачніших страв можна з неї приготувати: запіканки, пироги, салати. Щоб домогтися великих врожаїв, треба докласти старань.

Коли та як посіяти насіння на розсаду?

Залежно від сорту рослини, підбирати термін посадки потрібно індивідуально:

  • ранні сорти садимо у березні;
  • середні – з середини квітня до середини травня;
  • пізні – з середини травня до 10 червня.

Перш ніж посадити, насіння потрібно продезінфікувати в марганцівці протягом 10 хвилин, потім замочити і загартувати протягом доби в холодильнику. Капуста часто хворіє на чорну ніжку, тому загущені посадки їй протипоказані. Кладемо в ґрунт засіб проти чорної ніжки та золу. Поливаємо дозовано, не заливаючи рослини. Хвороба за такого способу посадки проявляється значно рідше. А якщо занедужає одна рослина, не доведеться викидати все. Поміщаємо склянки в тепле місце і прикриваємо плівкою. За кілька днів з’являться паростки. Коли їх буде 2-3, проводимо позакореневе підживлення розчином борної кислоти.

Висадка у відкритий ґрунт

Цвітна капуста більш вимоглива до температури ґрунту, ніж її родичі, тому висадити її можна, коли мине загроза заморозків. За два тижні до висадки розсаду загартовуємо: виносимо на балкон на кілька годин на день. Готуємо грядки для посадки капусти восени: перекопуємо і вносимо велику кількість перегною. У підготовлений ґрунт навесні вносимо комплексне добриво. Місце під капусту має бути сонячним, вона не зростатиме в тіні. Готуємо лунки, додаючи в кожну жменю золи, і поливаємо їх. Коли вода вбереться, висаджуємо розсаду на відстані до пів метра, заглиблюючи до першого справжнього листочка. Ранні посадки накриваємо плівкою.

Технологія вирощування цвітної капусти: рекомендації спеціалістів
Технологія вирощування цвітної капусти: рекомендації спеціалістів

Догляд за цвітною капустою

Догляд за цією культурою мало відрізняється від турботи за білокачанною. Що любить цвітна капуста? Сонце. У тіні вона навіть не подумає утворювати голівки. Родючий ґрунт. Якщо посадити її в бідний ґрунт, вона виросте розміром із кулак. Високий вміст гумусу забезпечує добрий урожай. Рясний полив. Після висадки потрібно поливати двічі на тиждень. Систематичне розпушування. Розпушення посадки після кожного поливу та кожного дощу, щоб капуста дихала. Своєчасне підгортання. Ця процедура необхідна для зростання коренів. Не можна запізнюватися зі збиранням урожаю, тому що капуста може стати пухкою та несмачною. Найкраще робити це вранці.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини