Що любить рання редиска: хитрощі мудрої сусідки Ніни. І у квітні соковита, і у травні не переростає

Здавалося б, та що редиску вирощувати – вибрав насіння, день посадки, посадив та забув: сама росте. Адже нічим особливо підгодовувати не варто, поливай та врожай збирай. Рання редиска примхлива.

З одного боку – холод не відступив, з іншого – світловий день не щодня, а щогодини росте. А це означає, що не виросте редиска великою, соковитою та смачною. Що любить рання редиска – хитрощі садівників. І помилки, яких редиска не прощає.

Хитрість 1. Редиска любить теплий ґрунт та прохолоду

А ще, холодостійка редиска не любить зниження нічних t: при температурі нижче +12 С формування коренеплоду сповільнене. Адже можна садити редиску і в квітні, на півдні – і в березні. Як обдурити редиску? Розчистити грядку від снігу, пролити ґрунт окропом, встановити парник чи тепличку. Мульчувати органікою, поверх – шар ґрунту: тепла грядка потрібна. Садити на насипних грядках під укриттям у парниках, тунелях.

Як найпростіша хитрість – просто накривати укривним матеріалом. Це і тепло, і захист від довгого світлового дня. І від шкідників. Точно так можна вкривати і при пізній посадці, таким методом ми врятуємо редиску від спеки та світла. І від шкідників також. А ще є розсадний метод – для великих любителів редиски. Якщо коротко: висівають килимовим методом у домашніх умовах, але частіше у парниках, потім пересаджують у ґрунт.

Хитрість 2. Редисці потрібна мульча

А це вже про легкість ґрунту та вологу. Краще мульчувати – соломою, наприклад. Мульча зберігає вологість ґрунту – особливо важливо для південних регіонів. І підтримує легкість ґрунту: це важливо. Не потрібно часто поливати при невисоких температурах. А ще – мульча підтримує легкість ґрунту без розпушування. Розпушування редиска не любить: це охолоджує ґрунт, позбавляє вологи. А на солом’яній мульчі редиска почувається дуже затишно.

Хитрість 3. Редиска любить рости без підгодівлі

Але родючий ґрунт вона любить. І підживлення вчасно. Не потрібно при підготовці грядок вносити будь-яку органіку, перегній та гній. Торф, до речі, теж не потрібен: важкий, погано прогрівається, може закислити ґрунт. Тому – подобається їй рости на ґрунтах, де органіка вносилася від попередників. Або де бідний ґрунт збагачують при підготовці з осені: калієм та фосфором. Підгодовують одноразово. Вносять калійно-фосфорні підживлення: монофосфат калію, суперфосфат. Якщо ґрунт раніше збагачувався органікою, на другий рік у ньому є все, що любить редиска.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини