Як та коли сіяти сидерати для удобрення ґрунту на ділянці: “зелене добриво” за цим способом буде супер

Кожен городник хоче мати на своїй ділянці родючий ґрунт без бур'янів і шкідників. Домогтися цього можна дотримуючись правил сівозміни та вирощуючи сидерати. Що це та коли сіяти - читайте далі.

Сидерати, або як їх ще називають зелене добриво, – це особливі трави, які на певній стадії розвитку скошуються та зашпаровуються в землю для покращення структури ґрунту та підвищення родючості.

Основна ідея використання сидератів полягає в тому, щоб замінити або доповнити хімічні добрива та пестициди природними методами. Сидерати вирощуються зазвичай на невеликих ділянках ґрунту, які вже не використовуються для основних культур, або в проміжках між ними.

Вирощуванням того чи іншого виду сидератів можна досягти таких позитивних ефектів, як пригнічення бур’янів. Деякі види зелених добрив розростаються суцільним килимом, витісняючи і не даючи розростатися при цьому багаторічним бур’янам.

Сидерати відмінно збагачують землю азотом, фосфором і калієм. На місці, де росли зелені добрива, грунт стає більш пухким і краще пропускає повітря і вологу.

Як та коли сіяти сидерати
Як та коли сіяти сидерати

Крім того, більшість сидератів містять фітонциди і алкалоїди, які знезаражують грунт і відлякують шкідників.

Різні види сидератів мають свої особливості та переваги, і вибір конкретного виду залежить від потреб поля, ґрунту та особливостей кліматичних умов.

Сидерати можна сіяти протягом усього теплого сезону – починати можна, як тільки зійде сніг і продовжувати аж до вересня. Навесні до висадки овочевих культур, зелені добрива допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб та шкідниками.

Влітку їх сіють для боротьби з багаторічними бур’янами і з метою удобрення ґрунту. Восени сидерати не дають промерзати землі.

Запахують в землю зелене добриво неглибоко на 10-15 сантиметрів. Якщо бадилля виявиться глибше, то почне гнити і ніякої користі не принесе.

Для посіву фацелію змішують з піском, рівномірно розподіляють на поверхні ґрунту і за допомогою граблів зашпаровують на глибину не більше двох сантиметрів.

Скошують цю культуру перед початком цвітіння. В цей момент зелень найбільш ніжна. За вмістом поживних речовин перепріла фацелія практично рівнозначна навозу, тому добре її садити на виснажених ґрунтах. Також вона нейтралізує кислотність ґрунту, знищують збудників фітофтори і пригнічує багаторічні бур’яни.

Ще один відмінний сидерат – це біла гірчиця. Вона не тільки відмінно удобрює грунт, а й відлякує частину шкідливих комах.

Сходить гірчиця дуже швидко – вже через 23 дні, а через два тижні розростається килимом. не даючи пробиватися бур’янам.

На ділянках, де регулярно сіять гірчицю, практично повністю зникають дротяник і слимаки, зменшується поширеність фітофтори і рідше зустрічаються кореневі гнилі.

Найбільш поширений спосіб посіву – на глибину не більше одного сантиметра.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини