Від моєї еустоми свекруху ледь не взяла оскома: вмію вирощувати так, що квітне до холодів і без мороки

Чудовою прикрасою садової ділянки є еустома, яка вражає своєю вишуканістю і красою, а її ніжні ароматні квіточки радують око і гріють душу.

Щоб досягти більш раннього цвітіння необхідно висаджувати еустому розсадним способом. До появи квітів проходить 5-7 місяців, тому зазвичай насіння садять наприкінці січня – на початку лютого.

Та якщо вас не бентежить початок цвітіння наприкінці літа, то можете садити розсаду в березні.

Тоді вам доведеться менше користуватися штучним підсвічуванням і розсада буде міцнішою і здоровішою. Приготування до посіву варто почати з вибору ємності. Зазвичай розсаду квітів садять в один загальний широкий неглибокий ящик, а потім, коли вона підросте, розсаджують в окремі горщики або стаканчики.

Необхідно, щоб у вибраному контейнері були дренажні отвори.

Грунт для посіву еустоми вибирають родючий, який добре пропускає вологу і повітря нейтральні кислотності.

Можна використовувати універсальний грунт для розсади на основі торфу, змішавши його з річковим піском або вермікулітом.

Як виростити розсаду еустоми
Як виростити розсаду еустоми

Насіння еустоми дуже дрібне, тому якщо є можливість, то купуйте дражоване насіння. Працювати з ними зручніше і воно не вимагають попередньої підготовки.

Насіння перед посівом знезаражують в слабкому розчині марганцівки протягом 20 хвилин, потім промивають водою і підсушують, що значно знижує ризик захворювань майбутньої розсади. Насипаємо грунт в ємність., поливаємо та розподіляємо насіння по поверхні з інтервалом між ними в півтора сантиметри.

Відстань між рядами витримуємо близько 3 сантиметрів. Заглиблювати насіння не потрібно.

Потім обприскуємо посіви теплою водою і накриваємо контейнер кришкою або плівкою. Ємність з посівами тримаємо при температурі порядку 22 градусів. Щодня провітрюємо посадки, привідкриваючи кришку або плівку на 20 хвилин.

Конденсат, що утворився на укритті, обов’язково витираємо сухою ганчірочкою.

Грунт весь цей час повинен залишатися помірно вологим. При необхідності обприскуємо його з пульверизатора.

Через 10-12 днів насіння зійде і ємність переносимо на підвіконня з південної сторони.

Тривалість світлового дня повинна бути не менше 12 годин.

Щоб розсада не витягнулася, приміщення, в якому вона міститься, повинна бути помірно теплим.

Плівку після появи сходів знімаємо поступово. Спочатку прочиняємо трохи, потім побільше і через кілька днів прибираємо.

Поливають розсаду еустома помірно в міру підсихання грунту в ранковий час.

Коли на рослині утворюється по три справжні листочки, а висота досягне двох сантиметрів можна робити пікірування, тобто розсадити саджанці із загального ящика по окремих ємностях.

Щоб отримати більш пишний кущик необхідно стимулювати зростання бічних пагонів. Для цього, коли у рослини почне утворюватися 4 пари листочків, необхідно прищипнути верхівку. Робити це потрібно в ранкові години, щоб протягом дня місце зрізу встигло підсохнути.

У відкритий грунт еустому пересаджують на початку червня, коли мине загроза заморозків і грунт добре прогріється. Бажано вибирати місце з напівтінню. До цього моменту на розсаді має бути по 4-6 справжніх листочків.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини