Моментальне відновлення за 1 раз: полила цим засобом і земля розпушилася. Не треба завозити новий ґрунт

Напевно, кожен городник хоча б раз задумувався про те, що він може зробити, щоб ґрунт на його ділянці став пухким і м'яким, як пухова перина. Спробуємо розібратися, як покращити структуру ґрунту.

Найчастіші помилки:

Прихильники органічного землеробства в один голос стверджують, що ґрунт не можна перекопувати, нібито при цьому гинуть ґрунтові бактерії. Але якщо зважати на швидкість, з якою вони розмножуються, на їх несуттєву втрату при перекопуванні можна не звертати уваги. Набагато важливішим є той факт, що в процесі роботи лопатою порушується структура землі, яка формувалася в природі століттями, і на її відновлення йде величезна кількість часу.

Іноді здається, що немає нічого простішого, ніж покращити стан ґрунту. Додав на грядки піску впереміш з перлітом та органікою, і готово – отримуй собі м’який та родючий ґрунт. Але не тут було! Найчастіше агроном начебто все зробив з розумом: вніс у необхідних кількостях і правильних пропорціях пісок, гній, торф. Сто разів усе перемішав та розпушував граблями, але пройшов перший дощ і на поверхні знову утворилася кірка. А після танення снігу ґрунт за своєю твердістю взагалі може нагадувати бетон, і в цьому немає нічого дивного, адже ретельно перемішані сипучі матеріали дуже добре ущільнюються під дією води.

Розпушування чи мульчування. Що краще?

Існує два способи землеробства – традиційне та природне. Яким із них віддати перевагу можна вирішити тільки тоді, коли буде з’ясовано, який саме ґрунт переважає на вашій ділянці. Вносимо перепрілий гній або компост, що добре визрів. При регулярному внесенні компосту або гною, ґрунт стає набагато легшим, пухким і родючим. Адже в гною та компості є основні елементи живлення: азот, фосфор і калій, а також різні мікроелементи, які так потрібні для розвитку рослин.

Городники назвали найкращі методи відновлення ґрунту
Городники назвали найкращі методи відновлення ґрунту

Коли вносити?

Компост або гній можна вносити під перекопування восени або навесні. Восени їх краще вносити під ті культури, які відразу восени і висаджуватимемо. Це, наприклад, озимий часник, полуниця, цибуля. Також вносимо таку органіку в ями при посадці плодових дерев та чагарників. Норма внесення. Щоб ґрунт став легким, при підготовці грядок вносимо хоча б одне 10 л відро компосту, що перепрів, або гною на 1 м кв. Якщо ви виконуватимете таке внесення органічних добрив щорічно, то вже через кілька років ґрунт помітно покращиться і після дощів не покриватиметься щільною кіркою. Легше її оброблятиме, а врожаї стануть набагато вищими.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини