Встановила батькам “ТікТок” на свою голову: тепер бояться кип’ятити воду в чайнику кілька разів. Це міф

Інтернет став родючим середовищем для міфів стосовно усіх сфер життя. Навіть стосовно кип'ятіння води. Чого тільки не розповідають, чим лише не лякають. Проте, чи дійсно гріти воду двічі небезпечно?

У мережі ми чули безліч порад щодо кип’ятіння води. Одна з найпоширеніших — “рідину можна нагрівати тільки один раз”. Проте, чи справді окріп на другий раз є шкідливим? Нехай факти віддзеркалюють правду.

Міф: вода небезпечна після повторного кип’ятіння

Експерти розповіли, наскільки безпечно кип’ятити воду декілька разів

Багато людей вірять, що після першого кип’ятіння вода стає несхожою на ту, яка була на початку, і нагрівати її знову — це небезпечно. Кажуть, що рідина так змертвляється. Однак, експерти німецького інституту Фрезеніуса спростовують цей міф, стверджуючи, що нічого небезпечного з водою не станеться, якщо закип’ятити її знову. Молекули залишаться незмінними, а отже, не буде містити шкідливих речовин.

Факт: вода залишається безпечною

Експерименти підтверджують, що після повторного кип’ятіння вода залишається безпечною для споживання. Нагрівання не призводить до погіршення її якості або зміни хімічного складу. Таким чином, якщо вам потрібно повторно зігріти одну і ту саму воду для приготування чаю чи кави, немає причин для тривоги.

Міф: вода під час другого нагрівання містить менше кисню

Експерти розповіли, наскільки безпечно кип’ятити воду декілька разів

Багато публікацій про шкідливий вплив багаторазового кип’ятіння води називають аргумент, що в такій воді менше кисню. Але вчені стверджують, що концентрація розчиненого у воді кисню важлива у гідробіології, але не у харчуванні людини. Рідина після кип’ятіння залишається насиченою киснем, тому цей аргумент не має наукової підтримки.

Існує важлива відмінність між повторним кип’ятінням води і залишанням її у чайнику надто довго. Вода, залишена без нагрівання, може стати місцем для розвитку мікроорганізмів. Тому, якщо рідина у посуді була кілька годин, кип’ятіння її знову перед використанням — це розумний захід для забезпечення безпеки.

Таким чином, теорія про небезпечність повторного кип’ятіння води є лише міфом.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини