Свекор почав вирощувати сині помідори: сусіди всі обзаздрилися. Кращі сорти томатів екзотичного кольору

Помідори можуть бути не тільки червоними, рожевими та жовтими. Вони бувають ще й синіми (синювато-фіолетовими)! Такий оригінальний колір шкірці томатів надають природні потужні антиоксиданти.

Вже доведено, що вони є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань, допомагають боротися з діабетом, ожирінням, мають протизапальні властивості. Тому сині помідори не лише незвичайні, а ще й дуже корисні. Фіолетовий пігмент розвивається на помідорах там, де на них падає сонячне світло.

Історія появи

Звідки взялися сині томати? Першим подібним сортом, доступним для комерційного використання, став томат Indigo Rose (Роза індиго). Він був виведений в Америці, в Університеті штату Орегон, доктором Джимом Майєрсом.

Томат “Троянда індиго” – перший синій помідор

Для отримання оригінального сорту селекціонер довгі роки схрещував дикі сині томати (які не мали видатних смакових якостей) з домашніми червоними помідорами. Нарешті, через 12 років, було отримано смачний, солодкий синій помідор. До речі, сині помідори всередині залишаються традиційно червоними (або, як варіант, зеленими – як у відомого сорту Blue-Green Zebra). Незабаром після появи “Троянди індиго” синіми помідорами зацікавилися й інші селекціонери. Завдяки цьому, на ринку з’явилося безліч сортів “індиго”з чудовим смаком.

Сорти синіх томатів від Тома Вагнера

Селекціонер Том Вагнер (фірма Tater Mater Seeds) створив багато сортів синіх помідорів, найбільш відомі серед них такі: Blue-Green Zebra (Синьо-зелена зебра) – суміш знаменитого творіння Тома Вагнера Green Zebra та Indigo Rose. Плоди сорту мають зелену м’якоть та синьо-зелену смугасту шкірку.

Muddy Waters (“Мутні води”) – теж має зелену м’якоть, але при цьому темно-фіолетову шкірку.

Blue Streak (“Синя смуга”) – ефектний смугастий сорт із червоною соковитою м’якоттю та синьою шкіркою з червоними смужками.

Clackamas Blueberry (“Чорниця з Клакамаса”) – салатний сорт із визначними смаковими якостями. Плоди – невеликі, фіолетові, нижня частина – зелено-рожева.

Городники розкрили секрет: які екзотичні томати найкращі для посадки
Городники розкрили секрет: які екзотичні томати найкращі для посадки

Сині томати від Бреда Гейтса

Бред Гейтс із Каліфорнії теж попрацював із синіми томатами і вивів такі сорти:

Blue Beauty (“Блакитна (синя) красуня”) – круглий томат, шкірка малинового кольору з синювато-чорними плічками. М’якуш – м’ясиста, рожева.

Black Beauty (“Чорна красуня”) – плоско-округлий помідор, темного фіолетового кольору практично без червоного пігменту в шкірці. Смачний та солодкий, м’якоть – соковита, темно-червона. Сині томати – це сорти, а не гібриди. Всі описані вище сині помідори – це не гібриди, а стійкі сорти. З цих томатів ви зможете збирати насіння та вирощувати їх на городі щоліта.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини