1 ложка на 10 літрів води – і шкідників вітром здує. Морквяна та цибулева муха облітає мої грядки стороною

Ймовірно, ви чули, що якщо посадити моркву впереміш з цибулею, то шкідники дезорієнтовуються і облітають грядки, однак цей спосіб працює неідеально. Пропонуємо краще рішення.

Звичайний березовий дьоготь добре захищає посіви від цибулевої та морквяної мухи, хоча багатьох відлякує отруйна слава дьогтю, який вважають канцерогеном. Насправді це не так. В глибинках давно використовують дьоготь у суміші з олією для захисту від гнусу, мошки та комарів.

Канцерогеном є креозот. Ця безбарвна і токсична рідина утворюється при згорянні березових дров, вступаючи в реакцію з киснем. Тому не плутайте одне з іншим.

Як вивести морквяну та цибулеву муху з городу

Полив дігтярною водою віджене шкідників від грядок і овочі при цьому не будуть пахнути дьогтем. Достатньо розвести 1 столову ложку засобу в 10 літрах води і полити цим розчином грядки.

Але треба враховувати, що цей засіб має маслянисту консистенцію і погано розчиняється у воді. В результаті може бути так, що вся ложка дьогтю буде плавати на поверхні, а при поливі грядки, як суміш не бовтай, більшість дьогтю виллється з лійки в кінці. Виходить нерівномірно.

Як вивести морквяну та цибулеву муху з городу
1 ложка на 10 літрів води – і шкідників вітром здує. Як вивести морквяну та цибулеву муху

Крім того, після дощів дігтярний полив треба оновлювати, а скільки корисна флора ґрунту витримає таких поливів – невідомо. Однак дьоготь справді дуже ефективно відлякує муху. Що ж робити?

Існує альтернативний спосіб, при якому засіб не буде напряму контактувати з рослинами, але захищатиме посіви. Вам знадобляться:

  • поролонові губки;
  • дерев’яні шпажки або палички для суші;
  • дьоготь.

Візьміть звичайну губку для миття посуду, розріжте її на однакові за розміром квадратні шматочки і проштрикніть кожну шпажками. На губку капніть дьогтем і розставте готові “пастки” в землі біля розсади приблизно в метрі один від одного.

Як вивести морквяну та цибулеву муху з городу
Як вивести морквяну та цибулеву муху з городу

Шпажки не обов’язково робити високими, оскільки шкідники саме в землі відкладають яйця. Раз на 2 тижні оновлюйте дігтярні мітки. Треба, щоб над грядкою стояв ледь помітний запах дьогтю.

Цей спосіб гарний тим, що цибулю і моркву можна вирощувати без будь-яких обробок від мухи – вона і так не підлітатиме. Однак майте на увазі, що цей запах дезорієнтує не тільки морквяно-цибулевих шкідників, а й корисних комах-запилювачів, тому поряд з морквою і цибулею краще не саджати культури, які потребують запилення.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини