Бурштинова кислота для здорової та потужної розсади: корисні методи підживлення від завзятої садівниці

Одне з головних завдань дачників у зимово-весняний період – отримати міцну здорову розсаду. Молодим рослинам необхідні відповідні умовами та гарне харчуванням, захист від стресу після пересадки.

Допоможе виростити гарну розсаду томатів, перців, квітів та інших культур – бурштинова кислота. Давайте розберемося, чим вона корисна для рослин, як розводити пігулки або порошок і підгодовувати розчином розсаду.

Бурштинова кислота для здорової та потужної розсади: корисні підказки щодо застосування. Бурштинова кислота – доступне та ефективне підживлення для розсади. Вона продається у будь-якій аптеці, а зараз її часто можна зустріти у господарських магазинах.

Вирощування квіткової та овочевої розсади нерідко пов’язане з різними труднощами. Юні рослини переживають стрес через протяги, добові коливання температури, перенесене пікірування. У всіх цих ситуаціях на виручку садівникам та городникам прийде бурштинова кислота. Препарат чинить на розсаду стимулюючу дію. Після обробки розчином бурштинової кислоти у рослин прискорюється ріст, зміцнюється імунітет, відбувається відновлення тканин.

Садівники назвали найкраще підживлення для потужної розсади
Садівники назвали найкраще підживлення для потужної розсади

Підбір дозування бурштинової кислоти для розсади

Оскільки препарат випускається в різних формах, як розвести таблетки та порошок бурштинової кислоти, щоб підгодувати розсаду, докладно опишемо. Для поливу молодих рослин у домашніх умовах багато розчину не треба. Тому найзручніше користуватися таблетками або розфасованим у малих дозах порошком.

У магазинах продаються порошки вагою 10 г. Це дуже багато. З рецепта нижче ви можете зрозуміти, що для підживлення розсади концентрація розчину має бути невеликою. 10 г фасування бурштинової кислоти підійде для обробки рослин на городі або якщо розсади дуже багато. Зберігати у відкритому вигляді бурштинову кислоту за кімнатних умов довго не рекомендується, інакше вона може стати джерелом харчування шкідливої мікрофлори.

Для поливу розсади треба розвести 0,2 г препарату в 1 літрі води. У таблетках вагою 0,5 г міститься лише 0,1 г бурштинової кислоти. Виходить, що в 1 літрі води розчиняються 2 таблетки. А якщо ви купите порошок, у якому міститься засіб у чистому вигляді, то на 1 літр води його знадобиться 0,2 грама. Або пачка 2 г на 10 літрів води. Така концентрація підходить для підживлення молодих рослин під корінь, тобто для поливу ґрунту.

Щодо обприскування, то розчин готується з 1 таблетки бурштинової кислоти або 0,1 г порошку на літр води. Їм розсаду підгодовують листком, тобто обприскують. Для крихітних сіянців застосовувати стимулятор немає сенсу. Препарат використовують, коли рослини трохи підростуть. За період перебування розсади в будинку, бурштиновою кислотою її поливають 3 рази:

  • через 3 дні після проведення пікірування з метою швидкої адаптації та відновлення коріння;
  • за 2 тижні до висадки у відкритий ґрунт, зміцнення імунітету;
  • безпосередньо перед висадкою на грядку використовується розчин концентрації 2 г на літр води, щоб знизити рівень стресу саджанців.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини