Про розсаду капусти потрібно знати лише 4 тонкощі: і хоч із заплющеними очима саджай. Що ми робимо не так

Чим відрізняється капуста від розсади інших культур, про коріння та вік, про листя та тару, про температурний режим, світло та полив. Капуста буде щільною, хрусткою та соковитою.

Тонкість №1. Капусті потрібна прохолода

У розсади капусти інший температурний режим: не такий, як у томату чи перцю. Оптимальна t вирощування капусти низька, це холодостійка рослина: від +13…+16°С до +16…+18°С. Вдень, вночі близько +6…+10°С. Температури вище +22…+25°С вже стресова. І нехай для проростання потрібні +18…+23°С: після сходів для неї це “спека”.

Підвищені t веде до порушення закладки головок, надалі порушують їхнє формування, зав’язування. Головки зав’язуються пізніше, дрібні, пухкі, повільно визрівають. На перший погляд, температура не дозволена низька для розсади, як і різниця денних та нічних t, але для білокачанної це найкращий режим.

Якщо ж t вище, капуста витягується, переростає. У результаті стебла стоншуються, рослини нахиляються, в’януть. Що робити? Намагатися підтримувати ідеальну температуру: вирощувати у прохолоді. Для запобігання витягуванню після сходів знизити t до +8…+10 і до +12°С на кілька днів. Температуру на 5 градусів у середньому знижують для розсади всіх овочевих культур, але для капусти це особливо важливо.

Тонкість №2. Капусті потрібно багато світла

І більш тривалий час освітлення. Це культура довгого світлового дня та потребує більш інтенсивного освітлення. Тому і не вдається часто в домашніх умовах розсада: надто спекотно капусті та мало світла. При низькій освітленості, при нестачі синього спектра, ультрафіолету, сіянці витягується. Час освітлення – в перші дні після сходів потрібно освітлювати цілодобово. Потім до 5 днів – до 14-15 годин.

Тонкість №3. Про пікіровку

Капусту не завжди пікірують, не часто. Особливим стресом пікіровка для капусти не є, але все ж таки зростання вона призупинить. Пікірують у фазі початку розгортання першого справжнього листя. І раннє пікірування – краще. Капуста не встигне витягнутися, і стрес для неї буде менш відчутним: листовий апарат не потребує високого споживання вологи та живлення. Втім, найчастіше вирощують без пікірування, в індивідуальній об’ємній тарі.

Городники назвали найкращі методи догляду за капустою
Городники назвали найкращі методи догляду за капустою

Тонкість №4. Про полив

Капуста вологолюбна: для проростання насіння вбирає об’єм води, який можна порівняти з половиною власної маси. Насіння висаджують у дуже добре зволожений ґрунт. Важливо контролювати ступінь зволоження ґрунтосуміші до сходів, але не поливати, а обприскувати ґрунт. І накривати тару плівкою. У перші дні поливають лише за потреби, при пересиханні ґрунту – перезволоження в цей період загрожує чорною ніжкою капусти. І після пікірування теж.

Далі потрібен достатній полив, але без застоювання води – капуста схильна до кореневих гнилій. А щоб виключити чорну ніжку – ґрунтосуміш посипають піском. Стебла не стикаються з ґрунтом, пісок вбирає надлишок вологи. І вважається, що в ньому бактерії практично не поширюються.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини