Розсада буде міцною, як ніколи, тільки не порушуйте склад добрива: це підживлення показав старожил дід Іван

Часто в умовах звичайної квартири ми спостерігаємо, що розсада досить сильно витяглася і втратила властиву їй якість. Особливо проблема стосується городників-початківців.

Якщо навіть щось виростає, рослини далекі від тих, що виростають на прилавках чи розплідниках. Приділіть особливу увагу підживленню розсади.

Освітлення

Якщо мало світла, рослини витягнуться і змінять зелений колір на блідий або жовтуватий. У розсади, що стоїть далеко від вікна, стебло потягнеться до світла стане довшим та тоншим. Щоб одержати якісну розсаду, підсвічуйте рослини. Нехай овочеві культури знаходяться на світлі по 12 годин на день, а бажано 15-16 годин. Електроосвічування з північного боку або при затінених іншими будинками та деревами вікнах потрібне цілодобово. Якщо розсада росте зі світлої південної сторони, то освічувати треба вранці та ввечері.

Вибираємо найкраще підживлення для розсади: поради садівників
Вибираємо найкраще підживлення для розсади: поради садівників

Недостатня кількість поживних речовин у ґрунті

Нерідко городники роблять субстрат для посадки самі, не замислюючись, наскільки вимогливими є культури до різних поживних елементів. У результаті рослині бракує поживних речовин. Іноді рослині погано навіть у покупному ґрунті. Для посилення розсади, отримання товстих стебел та коротких міжвузлів треба просто підгодовувати розсаду маленькими дозами мінеральних добрив, що містять фосфор та калій. Часто розсаді не вистачає й азоту. Розводьте добрива точно відповідно до інструкції або краще в трохи зменшеній дозі, без будь-якого перегодовування. Підживлюйте їх органікою, зробленою на біогумусі або водній витяжці з кінського гною.

Перелив розсади

Найчастіше городники неправильно поливають і надто зволожують землю. В результаті розсада втрачає якість. Щоб запобігти витягуванню розсади, не допускайте зайвого зволоження землі.

Температурний режим

Для пікірованого помідора важливими є досить високі температури протягом тижня, доки не почнеться активне зростання. Потрібно дотримуватися режиму +22 – 25°C. Нижча температура загрожує грибковими захворюваннями. Потім найкращою температурою, що сприяє правильному зростанню, буде +20 – 22°C, а далі її треба буде знизити до +18°C. Тоді помідори будуть добре розвиватися і мати товсте стебло.

Загартування після сходів

Операцію рекомендується робити майже для всіх рослин, які розмножуються насінням, крім тропічних. Для цього знадобляться цілодобове яскраве освітлення, денна прохолода та нижчі нічні температури. Однак, дивіться, не знищіть розсаду холодом. Томати потребують температурного максимуму 16 °C і мінімум – не менше 8 °C. Перцю потрібні перепади, яскраве світло і 16-18 ° С цілодобово.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини