Ця ніжна квітка стала моїм щитом від мурах і попелиці: посадила коло яблуні та груші. Краса і користь 2 в 1

Мурахи можуть завдавати сильних незручностей. Ці комахи розводять попелицю, гризуть коріння і дуже агресивно налаштовані до людини. Вони розповзаються по всій ділянці.

В останньому випадку вам доведеться додатково видаляти шкідників звідти. Розберемося, які рослини варто висадити на своїй ділянці, тому що їх не люблять садові мурахи.

Способи позбавлення від комах

Якщо у вас на ділянці завелися мурахи, то боротися з ними потрібно різними способами. Найчастіше садівникам дають рекомендації використовувати різноманітні отрутохімікати, але не кожен згоден на своїй ділянці розпорошувати такі речовини. Народними та щадними методами користуватися варто, якщо на вашій ділянці є діти або перебувають на вільному вигулі тварини. Не підходять хімічні препарати і ділянкам, де висаджені коренеплоди.

Народні засоби можна поділити на кілька груп:

  • рослини-репеленти;
  • ароматичні ефірні олії;
  • продукти харчування.

У першому випадку вам достатньо буде висадити на своїй ділянці потрібну рослину. Це більш щадний метод, на відміну від хімікатів, тому що при цьому не буде порушено екосистему ділянки. Труднощів у виконанні цей спосіб також не викличе, чим він і хороший.

Як використовувати рослини?

Багато садівників знають, що за допомогою рослин можна позбутися надокучливих комах. Такі рослини належать до репелентів. Вони можуть відлякати від ділянки та посадок не тільки мурах, а й більш небезпечних комах. Висаджувати такі рослини краще по периметру грядок чи ділянки. Змішані посадки є висаджування рослин на грядки рядами або острівцями, як на клумбах. Якщо ви хочете захиститися від мурах, то в першу чергу схему змішаних грядок потрібно застосувати при висадженні суниці та полуниці.

Мурахи не люблять рослин, що видають сильні запахи. Не гинуть від нього, лише намагаються обходити стороною.  Колись всі співала пісню про гірську лаванду, але дачники і мріяти не могли про те, щоб вирощувати лаванду у своєму саду. Саме поєднання, гірська лаванда, говорило про те, що це дикоросла рослина, яку складно приручити. Але час іде, і все змінюється.

На своїй ділянці для відлякування мурах варто висадити лаванду. Лаванда широко відома своїми лікарськими властивостями. Крім того, квітка – популярна рослина для вирощування на присадибних клумбах: його світло-бузкові суцвіття виглядають досить декоративно, а яскравий аромат відлякує шкідників, привертаючи медоносних бджіл.

Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами
Садівники назвали найкращі методи боротьби з мурахами

Лаванда набирає основної сили під час цвітіння. У цей момент вона приманює на ділянку бджіл, але мурахи і метелики її цураються. До кінця цвітіння варто зрізати суцвіття та висушити. Зв’яжіть їх у невеликі пучки і розкладіть по шафах та на кухні вздовж плінтусів. У шафах не заведеться міль, а одяг пахне дуже приємно. Додатково можна з лаванди робити ароматичні подушки, які допоможуть від стресу та безсоння.

М’ята також має сильний запах. Щоб вона захищала вашу ділянку, акуратно пересадіть її,  регулярно зволожуйте ґрунт. Її можна висадити в контейнери, що дозволить переміщати м’яту за міграцією мурах. Рекомендується висаджувати м’яту по периметру ділянки та вздовж тераси будинку чи веранди.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини