На моєму столі завжди з’являється рання капуста: дієві рекомендації по вирощуванню в теплиці. Хоч на продаж

Капуста — не дивина на наших городах. Та й до вибагливих овочів її не віднесеш. Завжди хочеться отримати перший урожай якомога раніше. Саме для цього ми будуємо теплиці.

Однак для отримання хорошого врожаю в теплиці необхідно виконати низку важливих умов, про які варто поговорити.

Визначаємо види та сорти капусти:

Видів капусти багато: білокачанна, червонокачанна,  брюссельська, пекінська, броколі. Кожен вид має багато сортів. Але далеко не всі види та сорти капусти підходять для вирощування в теплиці. Тому визначитися з видом та сортом капусти – одне з основних завдань. Найважливіше при виборі, як швидко дозріває капуста від посіву до збирання врожаю. Для вирощування в теплиці цей період має бути мінімальним.

Для теплиць підходять:

Пекінська має найменший термін вегетації 40-45 днів. Не потребує великого догляду. Ранні сорти білокачанної визрівають протягом 3-3,5 місяця. Краще брати сорти: Веснянка, Оракл та інші. Брюссельську капусту можна вирощувати, якщо немає можливості вирощувати у відкритому ґрунті. Термін вегетації – до 5 місяців, і досить примхлива у догляді. Те саме можна сказати і про цвітну капусту. Для формування великої голівки вона потребує помірного освітлення та прохолоди (не вище +18°).

Готуємо розсаду:

Якісно вирощена розсада – запорука успіху. Насіння слід вибирати тільки в магазинах (не з рук). Перевіряйте герметичність упаковки. Терміни придатності та всі інші дані мають бути лише у надрукованому вигляді. Уважно вивчайте дані про терміни вегетації та умови вирощування.

Підготовка насіння:

Насіння поміщаємо у 3% розчин солі. Випливли — видаляємо. Дезінфікуємо 30 хвилин у крутому розчині марганцівки, потім промиваємо. На 12 годин замочуємо у теплій (20°) воді. Зливаємо воду і витримуємо посівний матеріал на добу в холодильнику для загартовування.

Підготовка ґрунту

Грунт поживний: по одній частині дернової золи і перегною для живлення та знезараження (ст. л. на 1 кг ґрунту). Для розкислення ґрунту додають доломітове борошно або гашене вапно.

Посадка насіння:

Якщо теплиці неопалювані, розсаду садять у склянках. Ґрунт заздалегідь добре зволожують. У кожну ємність кладуть по насінині і накривають плівкою. Паростки з’являються через 4-5 днів, після чого плівку знімають. Якщо теплиця опалюється або дозволяють кліматичні умови, розсаду садять безпосередньо в ґрунт. У добре зволоженому ґрунті роблять борозни глибиною 1 см з відривом 5-10 один від одного. Насіння розміщують з інтервалом 2-3 см. Засіяну ділянку затягують плівкою до появи сходів. Через 4-5 днів плівку прибирають, даючи паросткам доступ повітря та світла.

Городники назвали найкращі методи вирощування капусти
Городники назвали найкращі методи вирощування капусти

Догляд за розсадою:

При посадці у склянках:

  • розсаду висаджують на постійне місце приблизно через 60 діб;
  • ґрунт готують, так само як і для розсади, додатково вносять добрива;
  • слід враховувати найкращих попередників: огірки, картопля, цибуля, бобові.

Висаджують рослини з відривом 35-40 см. Ряди повинні мати відстань один від одного щонайменше ніж 50 см.

При сівбі у теплицях:

  • зміцнілі паростки проріджують, щоб вони не заважали один одному;
  • через 3 тижні проводиться пікірування в постійні лунки, розташовані на потрібній відстані один від одного;
  • рослини не сильно заглиблюють. Земля має діставати до перших листів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини