У травні сію редис, капусту і солодкий горох: врожай зашкалює завжди. Тепер свекруха не сумнівається в мені

Травневі свята для дачників — це не тільки шашлики на свіжому повітрі, а й ударна праця. Що посадити насамперед, а що відкласти наостанок, залежить від вимог городніх культур до тепла та вологи.

Щоб правильно розподілити час та свої сили у весняні дні, розділимо всі городні культури з холодостійкості:

  • холод: часник, цибуля, горох, боби, зелені;
  • холод/тепло: морква, буряк, картопля, однорічні квіти;
  • тепло: квасоля, кукурудза, соняшник, томати, перець, баклажани, огірки, кабачки, гарбузи, дині, кавуни.

Перша декада травня

Після приїзду на дачу необхідно провести перший догляд за багаторічними рослинами та озимими культурами, якщо це не було зроблено у квітні. Щойно пройшли морози, можна висаджувати розсаду томатів, перцю, баклажанів, огірків у теплицю. Земля в теплиці прогрівається набагато швидше, ніж у відкритому ґрунті, а від легких заморозків рослини будуть захищені полікарбонатом або поліетиленом.

Щоб встигнути похрумтіти своєю редискою, посів треба проводити якомога раніше. Тривалість дня швидко збільшується, довгий світловий день “каже” редисці, що настав час розмножуватися – рослини викидають квіткові стрілки, а коренеплід зупиняється в рості, грубіє, стає непридатним в їжу. Для швидкого отримання врожаю вибирайте ранньостиглі сорти: Французький сніданок, Експрес 16 F1.

Посіви редиски краще проводити щотижня протягом усього травня, тоді ви встигатимете з’їдати соковиті крихкі коренеплоди, не дозволяючи їм переростати. Для повторних посівів використовуйте сорти редьки, стійкі до цвітіння. З посадкою ріпи потрібно поспішити, інакше доведеться відкласти її до середини липня, ці культури також йдуть у стрілку при довгому світловому дні. Для весняної посадки вибирайте ранньостиглі сорти з невеликим коренеплодом.

Садівники назвали найкращі культури, які потрібно посіяти в травні
Садівники назвали найкращі культури, які потрібно посіяти в травні

Зелені культури – це перші вітаміни, які з’являються на столі. Сіємо в травні салат, листову гірчицю, руколу — вони віддають перевагу прохолодній погоді, вологому ґрунту. Вже за 2 тижні від посіву можна буде почати “щипати” першу зеленушку. Якщо вам не до смаку гострота салату та специфічний аромат руколи, посадіть японську капусту чи китайську. За місяць вони формують велику розетку соковитого листя з нейтральним смаком.

Листовий салат має довгий термін вегетації, рослини будуть готові до вибіркового збору через 1,5 місяця від посіву. Не забуваємо про свої улюблені ароматні трави: кріп, петрушку, кінзу. Для посадки зелених нема потреби перекопувати ґрунт, достатньо розпушити поверхню грядки, намітити неглибокі борозенки та провести посів. Щоб салат зійшов швидше, насіння закладаємо на мінімальну глибину, лише злегка прикриваючи ґрунтом. Для прискорення проростання насіння, витримуємо його 15-20 хвилин у горілці, потім підсушуємо до сипучого стану і висіваємо.

Солодкий горох – це холодостійка рослина, тому ми сіємо її в ранні терміни. Вже зараз варто придбати насіння, а також згадати, що потрібно цьому представнику сімейства бобових для отримання максимального врожаю.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини