Хрін – не лише для закруток на зиму: дієвий помічник і борець з фітофторою та іншими хворобами рослин

Вирощування томатів у теплиці - не забаганка, а необхідність для городників. Виростити справді солодкі, м'ясисті помідори у відкритому ґрунті під силу лише мешканцям південних регіонів.

Теплиця та сівозміна

Мало хто може похвалитися наявністю декількох теплиць на ділянці. Як правило, на дачі стоїть одна теплиця, в якій вирощуються і помідори, і огірки, а часом і солодкий перець чи баклажани. За такої ситуації дотримуватися сівозміни просто неможливо. З року в рік у теплиці вирощуються ті самі культури.

Як результат, з кожним роком фітосанітарна ситуація у теплиці погіршується. У ґрунті розмножується все більше збудників різних грибкових та бактеріальних захворювань. Фітофтороз, кладоспоріоз проявляються все частіше, а шкоди від них більше з кожним роком. Павутинний кліщ, білокрилка та невидимі оку нематоди поселяються у теплиці та накидаються на молоді рослини.

Санація теплиці

Санація теплиці – це важливе питання, яке турбує багатьох городників. Існує безліч хімічних фунгіцидів, якими протруюють ґрунт у промислових теплицях. Але на своїй ділянці хочеться використовувати менше хімії, тому ми намагаємося знайти екологічні способи очищення ґрунту від патогенної мікрофлори. Прибічники органічного землеробства практично вирішили проблему регулярним внесенням мікробіологічних препаратів. Вони справді дають результат. Але застосовувати їх потрібно регулярно, двічі-тричі на місяць протягом усього сезону.

Сидерати

Вирощування в теплиці сидератів частково замінює сівозміну. Сидеральні культури, що вирощуються після звільнення теплиці, не лише збагачують ґрунт поживними речовинами, повертаючи до нього те, що було винесено томатами та огірками.

Хрін

Декілька рослин хрону, як правило, є на кожній ділянці. Якщо коріння хрону регулярно викопується, то вдається стримувати його розростання в розумних межах. Корінь хрону додають в маринади або готують з нього гострий соус, листя хрону хороше для засолювання огірків, помідорів, грибів. Але зазвичай хрону росте набагато більше, ніж його потрібно з кулінарною метою.

Дізнавшись про його властивості, ви полюбите цю рослину усією душею. Хрін відноситься до того ж сімейства хрестоцвітих, що і гірчиця, олія редька, ріпак. Корінь і листя хрону виділяють фітонциди і відмінно борються з будь-якими патогенними грибами в ґрунті, включаючи збудників фітофтори та кладоспоріозу. Вчені виявили в хроні, а також в інших рослинах сімейства капустяних особливі сполуки – глюкозинолати. Саме їм рослини завдячують своєю гіркотою. Вони пригнічують зростання патогенних грибів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини