Дружина бере і виливає це під розсаду, щоб отримати найщедріший врожай. Зібрали понад 200 кг овочів з грядки

Серед багатьох різновидів добрив, рекомендованих для вирощування розсади, варто звернути увагу на кальцієву селітру, яку можна віднести до переліку універсальних поживних засобів.

Внесення добрив, що практикується відразу після появи сходів, не завжди корисне для розсади, а іноді навіть може завдати шкоди. Зазвичай під час підготовки ґрунтового субстрату перед посівом будь-якої культури вже вносяться рекомендовані поживні сполуки. Вони підтримують оптимальну родючість. Якщо ж рослину ще підгодувати, то вона не зможе сформувати розвинену здорову кореневу систему, яка покликана забезпечувати подальший якісний розвиток сіянців.

До складу грамотно підібраного ґрунтового субстрату входять у необхідні концентрації основні елементи — азот, фосфор, калій. Якщо на стадії підготовки до посівних заходів на якість ґрунту звертають необхідну увагу, а потім сіянці, що підросли, пікірують у свіжу ґрунтову суміш, то додаткове підживлення зазвичай не потрібно, крім такого універсального добрива, як кальцієва селітра.

Користь кальцієвої селітри

Хоча кожен городник, навіть новачок, обов’язково звертає увагу на необхідність забезпечення підростаючої розсади необхідною кількістю фосфору, азоту, калію, не можна забувати важливу роль такого мікроелемента, як кальцій. Особливість кальцієвої селітри полягає в тому, що в ній поряд з кальцієм також є приблизно 14 % азоту, який сприяє активному формуванню зеленої маси.

Підживлюємо розсаду ефективно та правильно: поради спеціалістів
Підживлюємо розсаду ефективно та правильно: поради спеціалістів

Селітра та розсада

Рослини, які на стадії розсади отримували достатньо кальцію, практично не уражаються вершинною гниллю. Їхня врожайність підвищується на 13-15 %.

Алгоритм проведення підживлення

Вносити під розсаду кальцієву селітру достатньо лише один раз на будь-якому етапі розвитку рослин. Однак оптимальним терміном вважається стадія утворення трьох-чотирьох листків. У такій ситуації сіянці отримують можливість розвиватися якісно від початку їхнього життєвого циклу. Це посилює здатність рослин після пересадки швидше приживатися.

Для приготування робочого розчину потрібно налити в зручну ємність 1 л відстояної води. Всипають 2 грами (що становить близько 1/2 чайної ложки) кальцієвої селітри. Ретельно розмішують дерев’яною лопаткою до зникнення всіх кристаликів. Проціджений розчин переливають у пульверизатор. Обприскують всю надземну частину розсади та поверхню ґрунту.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини