Як виявилося, свекруха робила це неправильно – ось чому в мене найкращий врожай бурячків: золоті хитрощі

Буряк буває різний. Бувають кормові, які вирощується тільки для корму худобі, бувають цукрові, що вирощується для отримання цукру, листовий буряк росте на наших ділянках для споживання листя.

Але частіше на городах вирощується столовий буряк. Важливі нюанси вирощування буряків для початківців: підготовка ґрунту та насіння. Буряк є одним із найулюбленіших коренеплодів, який вирощується на городніх ділянках. Щоб отримати смачний і рясний урожай, важливо дотримуватися деяких нюансів. Обов’язкове підживлення та догляд за буряком восени. Буряк буде солодким, смачним і добре зберігатися.

Основні нюанси вирощування буряка

1. Насамперед слід звернути увагу, яке місце ділянці буде відведено для цієї культури. Рослина є відносно тіньовитривалою, тому для грядки найкраще вибирати освітлене сонячне місце. Встановлено, що насиченість забарвлення, правильний ріст і розвиток буряків, а також смак коренеплодів багато в чому залежить від кількості сонячного світла.

2. При виборі насіння буряків слід звертати увагу на термін дозрівання сорту або гібриду. Якщо висівається буряк ранніх термінів дозрівання, приблизно 80-100 днів від посіву до збирання врожаю, то зберігатиметься такий в середньому до пів року. Буряк із середнім терміном дозрівання – 100-120 днів, зберігатиметься в середньому 7-8 місяців. Пізні сорти буряка зберігаються до року.

3. Ще одна особливість у правильній відстані між посівами. Біологічно склалося так, що насіння буряків, яке ще називають клубочок, несуть у собі по кілька паростків, 3-4 штуки. Але є сорти та одноросткові буряки. Залежно від того, багаторостковий або одноростковий буряк визначатиметься відстань між посівами. У першому випадку відстань між посівами має бути 3-4 сантиметри, у другому близько двох сантиметрів.

4. Ґрунт бажано готувати ще з осені, але можна і під час посадки. Потрібно внести повне комплексне добриво під перекопування. Гній можна вносити тільки перепрілий і восени, якщо це зробити перед посадкою, то коренеплоди почнуть розгалужуватися.

5. Як і будь-яка інша культура, буряк потребує правильного харчування. Спочатку рослині потрібно наростити вегетативну масу, а в другій половині літа коренеплоди. Схема дуже проста – 3 підживлення.

Вирощуємо буряки правильно: поради городників
Вирощуємо буряки правильно: поради городників

Перше підживлення азотовмісним добривом, її потрібно проводити в середньому через 2 тижні після появи сходів. Добре підходить аміачна селітра, з розрахунку 10 г на 10 літрів води. Через місяць від моменту появи сходів проводиться друге підживлення вже калійно-фосфорними добривами, наприклад, можна використовувати 20 г подвійного суперфосфату і 20 г сульфату калію на 10 літрів води.

Третє підживлення калійне проводиться за місяць до збирання врожаю. Вона покращить зав’язування коренеплодів, їх зростання і накопичення в них цукрів. У цьому випадку необхідно використовувати хлорид калію з розрахунку 20 г на 10 літрів води. Буряк легкий у догляді, але тільки з цим підживленням він стане солодшим за мармелад і зберігатиметься всю зиму.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини