Лийте це під плодові дерева навесні, щоб збирати врожай відрами: не добриво, а “рідка платина” для саду

Весна – найкращий час для підживлення плодових дерев та ягідних чагарників. Якщо ми забезпечимо рослини необхідним харчуванням, гілки будуть гнутися від врожаю, а смак плодів стане набагато кращим.

Навіщо треба підгодовувати дерева та кущі?

Багато садівників приділяють велику увагу овочевим культурам: готують ґрунт під посадку, регулярно підживлюють. Плодові дерева часто ростуть самі по собі. На родючій землі дерева  самі добувають собі харчування, а ось на торф’яних та дерново-підзолистих ґрунтах запас поживних речовин невеликий.

Підживлення коров’яком

При закладці молодого саду, лунки щедро заправляють підкормкою, вносять перегній і комплексні мінеральні добрива. Цього запасу вистачає на 2-3 роки. Щойно дерева  починають плодоносити, необхідно годувати їх регулярно. Подивіться на плодове дерево або кущ смородини – безліч гілок і листя, грона ягід і плодів – вся ця пишність потребує підживлення. І його обсяги мають бути в рази більшими, ніж при підживленні овочевих культур.

Золоті правила підживлення фруктових дерев від садівників
Золоті правила підживлення фруктових дерев від садівників

Графік підживлення

Березень – квітень

На початку сезону дерева та ягідні культури активно споживають азот, він витрачається на зростання листя та нових пагонів. Азотні добрива вносять, як тільки починають розкриватися листочки – це показник, що рослина прокинулась і готова споживати поживні речовини.

Квітень – травень

У період цвітіння рослини мають отримувати комплексне харчування. Особливо важливими є мікроелементи. Бор покращує зав’язуваність плодів та ягід, а кальцій забезпечує гарне формування зав’язей кісточкових культур: вишні, черешні, сливи, аличі, абрикоса, персика. Комплексні добрива та мікроелементи вносять у період бутонізації або на початку цвітіння.

Травень – червень

У період зростання зав’язей, наливу маси плодів, рослини мають бути забезпечені харчуванням та водою. При нестачі води частина зав’язей обсипається, а самі плоди не набирають оптимального розміру.

На смак фруктів та ягід впливає вміст калію у ґрунті. Цей елемент живлення стимулює накопичення цукрів у плодах. Калійні підживлення також важливі і для здоров’я рослин, вони підвищують їхню стійкість до захворювань, забезпечують гарне визрівання пагонів, а отже, високу зимостійкість. Калійні добрива вносять у період наливу плодів та ягід.

Золоті правила підживлення фруктових дерев від садівників
Золоті правила підживлення фруктових дерев від садівників

Способи підживлення

Існує кілька способів підживлення плодових дерев, вони відрізняються ефективністю. Для підживлення використовують мінеральні та органічні добрива, їх вносити кращеу рідкому вигляді. Більш ефективним буде внесення мінеральних добрив у ґрунт із наступним закладенням у верхній шар землі. Навесні, як тільки ґрунт відтає і підсохне, по поверхні ствола підживлюємо: аміачною селітрою, сечовиною. Для розкислення ґрунту та забезпечення дерев кальцієм та магнієм використовують доломітове борошно.

При внесенні азотних добрив необхідно врахувати, що аміачна селітра дає більш швидкий ефект, нітратний азот ефективно засвоюється при прогріванні ґрунту до +7-9°С. Сечовина починає засвоюватися тільки після хорошого прогріву ґрунту, до +15°С. Як калійне добриво використовують калійну сіль або сульфат калію. Хлористий калій краще вносити восени, щоб хлор встиг вимитися в глибокі шари ґрунту. Навесні варто віддати перевагу сульфату калію. Норма витрати – 50 г сульфату калію на дорослий кущ смородини, аґрусу та 150 г на плодове дерево.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини