Я одразу помічаю, коли моїм рослинам не вистачає азоту: всього 2 листочки видають це, і до ворожки не ходи

Всім відомо, наскільки необхідний азот для рослин на городі чи в саду, але як визначити, що саме цього мікроелементу не вистачає вашим овочам?

Рослини часто зазнають втрат багатьох мікроелементів і це помітити можна не одразу. Нестача азоту, одного з найважливіших живильних елементів для їхнього життя, може залишитися непоміченою, якщо ми не звернемо увагу на деякі ключові ознаки. Однак, якщо ми знаємо, на що дивитися, можемо прочитати легко мову рослинних листочків, як книгу.

Початкові симптоми недостатку азоту можуть бути схожі на загальний стрес або погіршення погодних умов. Нижні листочки стають першими жертвами. Ураження починаються від верхівки та поширюючись до країв. Спостерігається плавний перехід від темно до світло-зеленого кольору. Це може бути перший сигнал, що рослинам не вистачає азоту.

Експерти розповіли, як розпізнати, що рослинам не вистачає азоту

Поступово, листя може набрати неприродних відтінків, таких як помаранчевий або червонуватий. Це свідчить про дефіцит азоту, який впливає на хлорофіл, що відповідає за зелений колір. Листочки поступово засихають та опадають, залишаючи рослину без необхідного живлення.

Нестача цього мікроелементу також може впливати на інші частини рослини. Коріння та дрібне листя можуть змінити свій колір на червонуватий або пурпуровий. Жилки та ніжки також можуть почервоніти. На стеблах можуть з’явитися вертикальні пурпурові смуги, що є ще одним сигналом нестачі азоту.

Що робити, якщо розсада огірків витягується
Експерти розповіли, як розпізнати, що рослинам не вистачає азоту

Коли рослина стикається з нестачею азоту, вона починає проявляти реакцію на стрес. Це може включати хлороз — втрату зеленого кольору, не лише на нижній, але й на верхній частині рослини. Листя може скручуватися та опадати, рослини можуть передчасно в’янути та гинути.

Вплив зовнішніх умов

Нестача азоту може бути більш помітною на забур’янених ділянках, на кислих, перезволожених ґрунтах, у холодну погоду та за тривалої посухи. Ці умови можуть підсилити вплив нестачі азоту на рослини, підкреслюючи необхідність реагування на цей проблемний фактор.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини