Тітка і підгодовувала, і доглядала, а вона все не цвіте шапками: у чому головна помилка вирощування орхідеї

Орхідеї – тропічні красуні, які міцно вибороли шматочок простору на підвіконнях наших будинків. Але не всім виходить виростити ці квіти і отримати пишне цвітіння.

Існує безліч огріхів агротехніки. Але 3 підступні помилки у догляді трапляються практично у всіх. Дотримуйтесь цих елементарних правил і насолоджуйтесь тим, що ваші орхідеї зацвітуть пишними шапками. Хочете дізнатися про ці банальні, прикрі і дуже підступні помилки, без яких ваші квіточки почнуть дихати на повні груди і випускати квітконоси один за одним? Тоді залишайтесь з нами.

Перша помилка – полив

Найперша помилка, яку роблять недосвідчені квітникарі – це полив. Орхідеї – це тропічні рослини. Вони не люблять постійно вологий ґрунт. Особливо взимку, коли температурні режими нестабільні. Від неправильного поливу у них починаються гнильні процеси в товстих м’ясистих коренях. Довгий час цей процес буде непомітним. А коли з’являться перші ознаки, буде пізно. Без досвіду та знань врятувати красуню навряд чи вдасться. Запам’ятайте всього 3 правила поливу орхідей:

  • полив роблять тільки в той час, коли коріння стане сріблястим за кольором;
  • не лити воду зверху, не залишати її в піддоні, тільки повне занурення в ємність із водою на 20 – 30 хвилин і потім дати стекти всій воді;
  • Для поливу використовувати воду кімнатної температури, яка відстоювалася протягом 3-х годин (не менше, краще з вечора набрати), кип’яченою водою поливати не можна.

Ці прості правила збережуть здорову кореневу систему та забезпечать повноцінне харчування. Але його також потрібно правильно внести.

Друга помилка – підживлення

Зараз багато шкідливих порад, які народжуються в умах копірайтерів. Вони читають про одну культуру і переносять все те саме на іншу. Так ось, для орхідеї категорично не підходить той же агротехнічний догляд, який потрібний пеларгонії або фікусу. А застосування йоду, нашатирного спирту, сюди входить і будь-який настій курячого посліду, коров’яку та готові рідкі форми гумусного підживлення негативно впливають на квітку. Підживлення може проводитися тільки тими добривами, які призначені для орхідей.

Золоті правила по догляду за орхідеями від першокласних флористів
Золоті правила по догляду за орхідеями від першокласних флористів

Третя помилка – порушення цілісності симбіозу

Найбільш груба помилка, яка часто призводить до загибелі орхідеї – порушення симбіозу з мікоризою. Ця третя помилка найпідступніша. Запам’ятайте, що не можна за жодних обставин застосовувати ніякі фунгіциди (протигрибкові засоби) на ґрунті для орхідей. Якщо у вас є підозра на грибкову інфекцію, витягніть усі коріння, приберіть уражені ділянки, обробіть товченим деревним вугіллям і залиште на повітрі на добу. Потім змініть ґрунт на свіжий, заселіть його мікоризою і посадіть врятовану орхідею.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини