Чорна ніжка ніколи не “окупує” розсаду, якщо зробите це: як сказала моя бабуся: “Коренева гниль – не вирок”

Навіть при ідеальному підході до посадки розсади, ніхто не може виключити ризик появи паразитичних захворювань. Одним з найпоширеніших захворювань є коренева гнилизна або чорна ніжка.

При кореневій гнилі можна помітити сірий наліт у коріння, звідки і з’явилася друга назва цього захворювання.

Як правило, при зараженні даним захворюванням розсада відразу гине, бо не в силі впорається з гниллю, а дорослі рослини хоч іноді і виживають, але надалі не плодоносять.

Як же боротися з цим підступним захворюванням? Боротьбу з кореневою гниллю треба починати ще задовго до посадки насіння, для цього потрібно проморозити або ж навпаки прогріти в духовці заздалегідь приготовлений для посадки ґрунт.

Звичайно ж для боротьби з таким захворюванням варто звернутися до спеціальних засобів, які можна придбати у магазині. Ними в дозуваннях по інструкції потрібно полити ґрунт, обробити насіння і саму рослину.

Також, у боротьбі з кореневою гниллю, зарекомендував себе всім відомий препарат Фундазол. Для приготування розчину вам потрібно десять грам препарату розвести у двох літрах води. Цим розчином ви можете обробити всю рослину.

Агрономи розповіли, як уникнути чорної ніжки на розсаді: простий спосіб
Агрономи розповіли, як уникнути чорної ніжки на розсаді: простий спосіб

Важливо дотримуватися правильного графіку поливу, уникати перезволоження ґрунту, що може сприяти поширенню грибкового патогену, викликаючого чорну ніжку.

Для попередження зараження розсади чорною ніжкою можна застосовувати органічні методи, такі як використання компосту або перегною для підживлення ґрунту, що зміцнює рослини та збільшує їхню стійкість до захворювань.

Ретельна гігієна рук та інструментів також є важливою у боротьбі з чорною ніжкою: важливо уникати перенесення грибкового патогену з заражених рослин на здорові.

Можна використовувати біологічні препарати, які містять корисні мікроорганізми, що конкурують з патогенами, зменшуючи їхню активність та поширення.

Регулярний огляд рослин дозволяє вчасно виявляти ознаки зараження чорною ніжкою і вживати необхідні заходи для лікування або видалення заражених рослин, що допомагає запобігти подальшому поширенню хвороби.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини