Будь-який черешок моментально вкорениться: замочила на 3 дні – смородина і виноград одразу пустили коріння

Сьогодмі ми розповімо, як укоренити живець за всіма правилами та забезпечити майже 100% приживаємість та швидке коренеутворення. Дотримуйтесь наших рекомендацій і все неодмінно вийде.

Зразу зазначимо, що живцюванням можна розмножити плодові дерева, ягідні чагарники та квіти.

Потрібно взяти здорову молоду гілку, краще всього від бічного пагону, нарізати на кілька частин під кутом 45 градусів з урахуванням того, що на кожній має залишитися 4-5 бруньок.

Заготівлю потрібно відразу помістити у ґрунтовий субстрат, що складається з однієї частини землі, частини піску та частини перегною. Субстрат має бути пухким, щоб коріння постійно одержувало кисень. Якщо пухкість погана, можна підмішати в грунтосуміш ще одну частину вермікуліту.

І коли живці висаджені, треба стежити за вологістю. Їх накриваємо скляною тарою або пластиковим стаканчиком для створення парника. Але формування бічних коренів відбувається набагато швидше, якщо пагони протримати в воді або спеціальному стимулюючому розчині. Тут також є свої нюанси.

Як легко і швидко вкоренити живці рослин
Як легко і швидко вкоренити живці рослин

Тару краще брати темну, щоб за відсутності світла коріння утворювалося ще швидше. Вода повинна бути кип’яченою та теплою, щоб у ній не було бактерій, інфекцій та інших патогенів.

Наливаємо воду до рівня другої-третьої бруньки черешка, і коли вона буде випаровуватися, не міняємо її, а підливаємо чисту. В одній банці може стояти не більше трьох-чотирьох живців, інакше коріння може почати загнивати і коренеутворення триватиме довше.

Для живцювання потрібно вибирати гілки, що ростуть поряд із землею, і обов’язково відрізати верхню бруньку, щоб вона не продовжувала рости нагору.

Пам’ятайте, що чим молодша основне рослина, тим більше життєздатними і здоровими будуть живці.

Найкраще вибирати матеріал із дерев чи кущів до п’яти років. Пагони потрібно нарізати до того, як бруньки розпустилися, щоб основна рослина не відчувала стрес, а живець швидше пустив коріння. Ось і всі правила живцювання.

А щоб процес проходив ще швидше, користуйтесь натуральними чи покупними коренеутворювачами!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини