Гладіолуси в Житомирській області: бабуся розповіла про свій досвід вирощування найкрасивіших квітів

Всі люблять гладіолуси за їхній мальовничий і благородний вигляд. А ще через те, що легкі заморозки їм не шкодять. Чорнобривці вже повісили голови, пошкоджені раннім морозцем, а гладіолуси стоять.

Час для посадки гладіолусів

Висаджувати квіти можна рано, починаючи з кінця квітня, коли земля стане теплою. Для продовження терміну цвітіння час посадки можна розтягнути на два тижні.

Цвітіння гладіолусів

Гладіолуси починають цвісти у липні та закінчують у жовтні. Це залежить від сорту. Деяким, раннім, досить 65-70 днів із дня посадки, пізні цвітуть через 100 днів. Залежність існує і від регіону: на півдні посадка здійснюється раніше, відповідно гладіолуси раніше розцвітають. Оновлення посадкового матеріалу – одне з обов’язкових правил при вирощуванні цієї культури. Дорослі цибулини, з яких виростуть квітучі рослини висаджуємо на клумби. Для дітей визначаємо своє місце, де вони зможуть розвинутись і вирости до великих розмірів.

Підготовка цибулин до посадки

За місяць до посадки дістаємо цибулини із місця зберігання та очищаємо від лусочок. Якщо є плями чи сліди гнилі, викидаємо такий посадковий матеріал. Ставимо відібрані цибулини на світле місце, щоб вони проростали. З появою більше одного паростка залишаємо тільки найбільший, маленькі обламуємо. Перед висадкою обробляємо “Фітоспорином” та підсушуємо цибулини кілька днів.

Садівники назвали головні правила з вирощування гладіолусів
Садівники назвали головні правила з вирощування гладіолусів

Посадка

Для гладіолусів найкраще місце – сонячна ділянка з хорошим дренажем. У тіні вони не розцвітуть повноцінно, можуть зовсім не розцвісти. Підходящим ґрунтом для квітів є слабокислий. У важкий ґрунт додаємо пісок та торф, щоб земля була пухкою. Для профілактики захворювань щорічно змінюємо місце посадки гладіолусів. Хороші попередники для цієї культури – овочі. При перекопуванні ґрунту для посадки вносимо до нього хлористий калій та суперфосфат.

Саджаю зазвичай багато гладіолусів, краще робити це в шаховому порядку. Можна посадити рядами. Відстань 10-15 см. Цибулину поміщаємо на глибину, що дорівнює трьом її діаметрам. Цікаво виглядає букетна посадка, коли цибулини розміщують по колу лунки. У підготовлені лунки наливаємо воду. Коли вона вбереться, висаджуємо цибулини і присипаємо землею.

Догляд після посадок

Правильний догляд забезпечить пишне цвітіння та здоров’я посадок. Поливаємо гладіолуси не під корінь, а поруч із ним, щоб уникнути загнивання стебла. За один раз виливаємо не менше відра на 1 кв. м. Достатньо поливати таким чином двічі на місяць. У дощову погоду поливу припиняємо.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини