Сусідка прийшла до мене на город розгублена: усі її огірки захопив павутинний кліщ. Підказала їй метод №1

Павутинний кліщ - один із найпідступніших шкідників огірків. Ситуація ускладнюється тим, що їх дуже важко вивести. Комаха в початковій фазі ховається зі зворотного боку листя, і її складно помітити.

Коли шкідник перебирається на інші частини рослини, механізм руйнування вже запущений, і позбутися кліща без втрат врожаю вкрай складно. Не варто впадати у відчай, ділимося найбільш ефективними способами боротьби і даємо поради, як не допустити його появи в майбутньому.

Як павутинний кліщ шкодить огіркам?

Оселившись на нижній частині листа, павутинний кліщ проколює м’якоть і висмоктує сік. Комаха надзвичайно швидко і рясно розмножується – за короткий термін натовпи шкідників поширюються по всій рослині, обліплюючи стебла та плоди.

У процесі життєдіяльності кліщ огортає зелені частини культури павутиною, яка ускладнює процес фотосинтезу і порушує обмінні процеси рослини. Все це вдвічі знижує врожайність огірків.

Найбільше схильні до нападу павутинного кліща тепличні огірки. У теплиці створені чудові умови для швидкого розмноження комах — на них нема кому полювати, а показники температури та вологості ідеальні для життя.

Як виявити шкідника?

Побачити комаху складно через її розміри. Визначити наявність шкідника можна за слідами, що залишаються.

Основні ознаки:

  • прозоре легке павутиння біло-кремового відтінку на різних частинах рослини;
  • темпи зростання батогів уповільнюються;
  • світлі крапки на листі, що з часом з’єднуються у великі плями.

Для того, щоб боротьба зі шкідником не виявилася марною, починати її потрібно якнайшвидше. Для цього слід постійно спостерігати за рослиною та уважно оглядати листя. За перших ознак — негайно вживати заходів.

Вибираємо спосіб знищення

Найефективніше знищувати павутинного кліща за допомогою хімії. Але при ранньому виявленні можна впоратися менш токсичними методами.

Прості та доступні засоби

При ознаках павутинного кліща, перш ніж почати обробку, слід видалити все відмерле листя і зняти павутину. Якщо кущ повністю загинув, його видаляють із корінням. Розчинити у літрі води 5 мл нашатирного спирту та полити грядки. Також для поливу можна взяти на літр води 30 мл перекису водню (3%). Посипати тютюновим пилом або розчинити тютюн у воді та обприскати. Поставити поруч із грядками кілька відкритих ємностей зі скипидаром.

Для обприскування можна застосовувати трав’яні настої

У літр води засипати 100 г квіток календули та почекати 5 днів. Взяти 200 г лушпиння цибулі та часнику і на добу залити відром води. 500 г зелені кульбаби подрібнити, додати 10 л води та настояти 4 години. Дрібно нарізати 300 г кореня щавлю і настояти 5 годин у відрі води. Обприскувати потрібно часто, з інтервалом 3 дні. Усі роботи проводити у похмуру погоду.

Експерти розповіли, як врятувати врожай огірків від павутинного кліща
Експерти розповіли, як врятувати врожай огірків від павутинного кліща

Біологічні методи

Найбільш ефективними є препарати біологічного походження, засновані на дії мікроорганізмів. Загибель павутинних кліщів відбувається через 10 годин після контакту з препаратом.

Позитивно зарекомендували себе такі засоби:

  • “Актовіт”;
  • “Акарін”;
  • “Актофіт”.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини