Додаю ці золоті підкормки, а потім збираю м’ясисті та товстостінні перці: супер підгодівлі після пікірування

Особливості агротехніки перцю, відмінності підживлення від інших культур. Яких елементів перець потребує насамперед, які добрива вносять після пікірування. І чим же підгодувати нашу розсаду.

Для формування 1 т солодкого болгарського перцю в цілому витрачається близько 4-5.6 кг азоту, 1.3-2.2 кг фосфору, в середньому до 5.2-6.8 кг калію. Що це означає? Це означає, що найбільшу потребу перець відчуває у калійних підживленнях, другий за значимістю елемент фосфору. А в азоті у перцю менша потреба.

При внесенні добрив не намагаємося підгодовувати за класичною схемою з упором на азот. Використовуємо комплексні добрива зі співвідношенням, що підходить перцю: ті, які несуть більше калію, фосфору. Саме калій відповідає за міцність мембран тканин, бере участь у всіх процесах, у тканинах рослини, починаючи від формування зеленої маси до енергообміну.

Це міцне жорстке листя і міцні стебла, це товсті соковиті стінки і міцна шкірка, це цукристість і яскравий смак. Скільки вносити? Для розсади використовується ¼, ⅓, ½ частини від норми внесення для дорослих рослин – якщо немає інших рекомендацій в інструкції. І – залежно від віку розсади. Покладіть у лунку ложку селітри, полийте розчином золи – це неправильно. Точніше, правильним може бути сусідському перцю. Але не для нашого: у всіх різні умови, ґрунт, різна розсада, різний перець. Важливо зрозуміти загальну схему, потребу свого перцю, і підгодовувати ситуативно.

А чим ще підгодувати: про мікроелементи

Високу потребу він відчуває у борі: це закладення бутонів, квіток, гармонійне формування плодів – усі генеративні функції рослини, це насолода, цукристість, товщина стінок. Бор бере участь у вуглеводному обміні, сприяє побудові тканин. Вносять його разом із комплексом мікроелементів. Підживлення одним бором (та сама борна кислота) проводиться виключно при ознаках нестачі.

Саме при листових підживленнях елементи швидше засвоюються (нехай у дещо меншому обсязі). Вони важливі при необхідності швидкого реагування на потреби розсади, актуальні в розсадному періоді: на жаль, функція коріння, що всмоктує, не ідеальна поки.

Особливо після пікірування

І саме підживлення по листку допоможуть рослині відновитися, адаптуватися, наростити потужну кореневу систему. Важливими є і цинк, супутник бору – важливі і залізо, і марганець. На допомогу нам універсальні підживлення, комплекси мікроелементів. Перець відносять до сонцестійких культур. Це означає, що не потребує високої концентрації солей у ґрунті – мінеральних солей, до яких добрива і належать.

Органіка, органічні добрива, щоб засвоїтися корінням, повинні перейти в неорганічну форму. Та ж органіка повинна повністю розкластися, перейти в доступну всмоктуючому волоску коренів форму.

Коли підгодовувати розсаду вперше?

Про перше підживлення та його необхідність. Розсаду перцю і не тільки після пікірування підгодовують на 10-14 днів. Раніше немає сенсу: всмоктувальна функція коренів уповільнена. А потім – підживлення сприяють нарощуванню коріння.

Часто говорять про необхідність підживлення навіть до розгортання цілком справжнього листя до пікірування. Можливо, йдеться про промислове, професійне вирощування. Або про ситуацію, коли потрібна термінова корекція харчування. Садівнику ж, не будучи агрономом, краще відмовитися від цієї витівки – від “перегодовування” перцю на початку розсадного періоду. Перші підживлення не потрібні. В умовах домашнього вирощування розсади без них можна обійтись. За умови, що ґрунт родючий, добре заправлений.

Городники розповіли, чим підживити розсаду перців для гарного врожаю
Городники розповіли, чим підживити розсаду перців для гарного врожаю

Чим підгодувати перець: що внести після пікірування?

А залежить і від “правил”, але більше від стану розсади. Якщо ріст перцю сповільнений, його листя не надто яскраве, зелене, а схилене жовтіти, дрібнувате – можлива нестача азоту. Вносять до 5-7 г/10 л кальцієвої селітри.

Якщо стебла тоненькі, перець “витягується”, нахиляється – можливий дефіцит фосфору (якщо це не явне переохолодження). Вносять монофосфат калію (до 4-5 г/10 л) суперфосфат. Або будь-які комплексні підживлення з упором на фосфор, калій.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини