Тепер вирощую мікрозелень сама: лайфхаки для садівників. Довелося свекруху відправити продавати на ринок

Мікрозелень – це дуже корисна зелень, яку легко можна виростити на дачі і навіть у квартирі. Корисна мікрозелень багата на вітаміни, проста у вирощуванні.

Мікрогрін можна додавати в різні страви, роблячи їх ще смачнішими і кориснішими! Про те, як вирощувати мікрозелень, ми розповімо далі!

Мікрозелень – особливості вирощування

Щоб наситити наші організми вітамінами є нескладний та цікавий спосіб – вирощування мікрозелені. Ніжні, соковиті паростки – це вітамінна бомба на підвіконні та в парниках. Спосіб вирощування зелені на підвіконні був випробуваний в Америці у 80-х роках, після чого завоював популярність у всьому світі. Під назвою мікрозелень мають на увазі паростки овочевих і зелених культур, які використовують при появі 1-2 справжніх листків. Найчастіше використовують такі культури як базилік, горох, гірчиця, коріандр, крес-салат, петрушка, кріп, шніт-цибуля, льон, редиска, рукола, суміш салатів, буряк, насіння соняшнику та кукурудзи.

Мікрозелень – які рослини посіяти?

На мікрогрін найчастіше висівають такі культури:

Рукола має приємний гіркуватий смак. Відрізняється високим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет, покращує роботу мозку, зміцнює кісткову тканину, має антиоксидантні властивості.

Найчастіше висівають горох, він має приємний солодкуватий смак, багатий протеїнами, вітамінами А, В, С, Е, К, РР, клітковиною, фосфором. Горох сприяє підвищенню імунітету, контролює цукор у крові.

Петрушка має свіжий аромат і смак. За вмістом аскорбінової кислоти перевершує лимон, а вміст бета-каротину більше, ніж у моркви. Містить антиоксиданти, вітаміни групи В, фолієву кислоту, ефірні олії. Сприяє підвищенню гемоглобіну у крові, регулює рівень цукру на крові, має протизапальні властивості.

Цибуля містить максимальну концентрацію вітамінів та мінералів. Має м’який цибулинний смак, трохи солодкуватий. Містить фосфор, магній, калій, нікотинову та аскорбінову кислоти. Покращує травлення та обмін речовин, підвищує імунітет, знижує артеріальний тиск, стимулює апетит. Їхні лікувальні властивості помічені при ревматизмі, сечокам’яній хворобі, ожирінні.

Редиска має цілющі та поживні властивості, і рекомендується як загальнозміцнюючий засіб. Має гоструватий смак та приємний аромат

Базилік має яскравий аромат, солодкий смак. Він ефективний у профілактиці сезонних захворювань, містить антиоксиданти, є протизапальним засобом, має антибактеріальну дію, допомагає боротися зі стресом та депресією.

Гірчиця має пікантний, гострий смак. Містить вітаміни А, С, К, Р, Е, Вітаміни групи В, а також залізо, кальцій, магній, цинк, селен, високу концентрацію антиоксидантів. Сприяє здоров’ю шкіри, має протизапальну дію, знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Крес-салат має гострий, горіховий смак, містить вітаміни, мінеральні компоненти, зміцнює імунітет, сприяє здоров’ю шкіри, нігтів, покращує кровотворення.

Садівники розповіли, як правильно вирощувати мікрозелень
Садівники розповіли, як правильно вирощувати мікрозелень

Посів

На першому етапі насіння любить тепло, темряву і вологу, тому слід викласти його рівним шаром у лотку поверх добре змоченого субстрату. Це може бути чиста ґрунтова суміш, тирса, складена в кілька разів серветка або дренажний килимок із природного матеріалу. Після насіння збризкують з пульверизатора, а лоток накривають кришкою з отворами для вентиляції і ставлять у темне місце, наприклад, у шафу.

Наступні два-три дні підуть на те, щоб із зерен проклюнулися корінці-проростки. У цей період слід двічі на добу відкривати контейнер на 15–20 хвилин для провітрювання та зрошувати насіння водою з пульверизатора. Коли вони випустять білі коріння довжиною в півтора-два сантиметри, це правильний сигнал, що настав час прибирати кришку і переносити контейнер до світла.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини