Жодних іржавих плям і борошнистої роси: навесні обприскую цим засобом полуницю – хвороби обходять стороною

Почалися теплі весняні дні. Полунична грядка очищена від сміття, з кущиків зрізане засохле, хворе листя і настав час обробити полуницю. І ми розповімо чим. Результатом залишитесь задоволені.

Багато садівників не люблять використовувати добрива та препарати від хвороб, шкідників із магазину. Для них ми пропонуємо рецепти з народних засобів, які підходять для обробки полуниці.

Йод для полуниці навесні від хвороб

Отже, полуницю навесні підгодували азотом, бором, тепер залишилася боротьба із хворобами. Звичайно, якщо рослини вже сильно вражені яким-небудь захворюванням, може врятувати тільки спеціальний засіб. А для профілактики хвороб (чи є окремі ознаки) полуницю навесні ми обробляємо розчином із йодом.

Обприскуємо на самому початку бутонізації. Можна не обприскувати, а полити лійкою з насадкою-душем. Тоді йодний розчин потрапить і на листя. Рецепт розчину простий: на 10 літрів води – половинка чайної ложки йоду. Якщо вирішите обприскувати, додайте 2 столові ложки рідкого мила.

Всі власники городів та садів знають, що комахи завдають непоправної шкоди рослинам. Особливо це стосується білокрилки, яка часто завдає шкоди полуниці. Якщо вчасно не вирішити проблему появи цього шкідника на полуниці, можна за лічені дні втратити величезну плантацію.

Експерти назвали перевірені засоби для обробки полуниці
Експерти назвали перевірені засоби для обробки полуниці

Народні методи

З народних методів у боротьбі з білокрилкою допомагають:

часникова настоянка. Готуємо її з 300 г часнику, натертого на тертці та залитого гарячою водою. Потім переливаємо приготований настій у банку і забираємо його в темне місце на тиждень. Після його приготування на 1 л настою додаємо 10 л води та обприскую їм грядки.

Лимонні кірки. Висипаємо в каструлю кірки від 20 лимонів, наливаємо туди 5 л воли і доводимо до кипіння. Цим розчином ми обробляємо полуницю кожні три дні.

Якщо ви помітите на зеленій частині своєї полуниці білий наліт, це перші ознаки борошнистої роси. Ввечері полийте полуницю з лійки звичайною водою, щоб кущі стали вологими. Потім нам доведеться приготувати розчин для обробки. Рецепт: у 10 літрах води розмішайте 1 чайну ложку харчової соди, 2 столові ложки золи, 1 чайну ложку йоду та 1 склянку молока (200 мл). Таким добривом можна поливати вологу полуницю прямо по верху, не побоюючись попадання на квіти.

Що за підсумком?

Вже після першої обробки можна буде помітити, що з листя полуниці сходить борошниста роса, та й жуки-довгоносики не виносять цього. І що найважливіше – така обробка зовсім не шкодить здоров’ю людини. Але все одно, не забувайте мити ягоди перед вживанням!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини