Бабуся вирощує розсаду огірків завжди у тирсі: дуже зручно, і не травмується ніжне коріння. Врожаю – море

Пророщування овочів у тирсі має безліч плюсів. Головні з них – це швидкі сходи, міцні паростки та комфортний спосіб пересадки на постійне місце. У цьому полегшується робота, скорочується час посадки.

Немає необхідності купувати дорогі субстрати, достатньо змочити тирсу водою, а потім висадити в ґрунт насіння. Розсада чудово зростає і готова дати рясний урожай огірків.

Вирощування розсади огірків у тирсі

Паростки огірків важко переносять пікіровку. Коренева система рослин не ушкоджується під час вилучення їх із деревного субстрату. Це дуже легкий та пухкий матеріал. Саджанці дуже рідко хворіють. При такому способі сходить насіння дуже швидко. Тирса виділяє велику кількість тепла, що дуже люблять огірочки.

Переваги вирощування розсади огірків на тирсі:

  • зручна посадка;
  • водний баланс залишається на належному рівні;
  • не ушкоджується коренева система під час пересадки;
  • ростуть здорові та міцні саджанці;
  • екологічно чистий матеріал без домішок та хімікатів;
  • без бруду.

Попередні роботи

Потрібно купити насіння, яке не треба вже знезаражувати. Продають оброблене насіння, що дає прекрасний урожай огірків. Але, якщо у вас своє насіння, то його замочіть у розчині марганцівки на пів години. Після чого його слід промити та висушити. Використовують насіння не старше 3 років. Уважно вивчіть етикетку із терміном придатності.

Вибір насіння

У більшості випадків як тара для висадки використовують пластик, але можна застосовувати і дерев’яні ящики. У тарі роблять дренажні отвори та накривають плівкою. Тирсу подрібнюють і укладають в ємність.

Підготовка до посадки:

Необхідно обробити тирсу окропом 2 рази. Це допоможе знищити бактерії, грибки та шкідливі мікроорганізми. На піддони ставлять тару. Висипають тирсу в ємність на 4 см і додають воду для набухання. Втретє наливається тепла рідина.

В окремій ємності невелику кількість тирси необхідно залити водою, вона буде потрібна для присипки зверху насіння. Використовувати залишки ДСП та ДВП заборонено, у них містяться клей, смола та інші небезпечні хімічні речовини.

Як садити?

Дуже просто посадити огірки на розсаду. Бажано, щоб посадка була проведена саме в гарячу тирсу. Потрібно зробити вологий субстрат, але не мокрий. Усі надлишки рідини мають бути виведені через дренажні отвори. Сухе насіння укладають на поверхню деревної суміші, зверху посипають тирсою товщиною 1 см, накривають плівкою. Через три доби з’являються сходи, знімається плівка. Саджанцям потрібне світло та тепло. Температура в приміщенні має бути не нижчою за 24 градуси.

У чому особливості догляду?

Рослини поливають тільки після того, як висохне тирса. Полив проводять теплою відстояною водою. У жодному разі не поливайте розсаду холодною водою. Саджанці не потребують добрив. У тирсі дуже багато поживних речовин. Всі необхідні компоненти рослини отримують із тирси. Огірки люблять світло та тепло. Їм необхідна вологість щонайменше 70 відсотків. За більшої вологості огірки починають гнити. Відбувається це дуже швидко.

Городники назвали універсальний метод посіву огірків
Городники назвали універсальний метод посіву огірків

Використання лампи

Необхідно стежити за освітленням. Щоб розсада добре розвивалася, потрібно робити додаткове підсвічування. Огіркам потрібно щонайменше дванадцята година світлового дня. Як тільки з’являться перші 3 листочки, рослини пересаджують. Росток дуже легко витягнути з тирси. Не потрібно прибирати стружки, якщо вони залишаються на корінні. Висаджуйте саджанці в ґрунт разом із залишками тирси. Не садіть слабенькі паростки, якщо такі у вас є. Тільки здорові рослини дадуть багато плодів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини