Дізналась від свекрухи, чому капуста погано зберігається, сохне, втрачає вагу, гниє: 3 прикрі помилки

Чому капуста після збирання зберігається довго? Чому й у холодному льоху сохне, загниває. А це всі наші помилки, які ми помилками не визнаємо – і навіть вважаємо правилами зберігання.

Помилка №1. Капуста не любить тепло та сухе повітря

Вона дихає, само зігрівається і не спить. У капусти, як і у буряків із морквою, періоду глибокого спокою немає. Ось у картоплі – є. Капусту ми занурюємо у стан вимушеного спокою: зберігаємо за низьких температур. В цей час капуста живе своїм життям. Вона інтенсивно випаровує вологу.

Вона активно поглинає кисень та виділяє багато вуглекислого газу. Набагато більше, ніж ті ж коренеплоди. А ще капуста схильна до самозігрівання. Це коли в результаті виділення вологи, тепла в результаті фізіологічних процесів, що протікають в качанах, підвищується температура в ящику, в штабелях.

Це призводить до загнивання, розвитку патогенів. Важливо забезпечити доступ повітря до качан. Оптимальна t при зберіганні 0…+1, …-1…-2 З у середньому. Можливе короткочасне зниження t до -2 … -4 С. Вологість повітря має бути високою: близько 90-95%.

Ми можемо зробити щось корисне: зберігати не надто високими штабелями, на полицях або рядами, забезпечуючи доступ повітря. Качани всередині ряду повертають качаном вгору, у верхніх, крайніх рядах – вниз. Не варто укладати багато: щоб не було застою вуглекислого газу та тепла. І не варто укладати в мішки, що не пропускають повітря, щільно зав’язувати: качани підіпрівають, загнивають.

Помилка №2. Не потрібно обривати на капусті листя

І дуже коротко обрізати. Для тривалого зберігання залишають кочеригу ​​не менше ніж 2 см. Ранню капусту можна обрізати і коротше, але пізню для зберігання – з трохи подовженим качаном. Це знижує пересихання головок, знижує ймовірність загнивання. А листя – воно дуже потрібне капусті.

Обов’язково залишайте 2-3 зелені листи, що криють. При цьому залишають черешки довжиною 1-3 см. Лист захищає капусту від пересихання: він сам втрачає вологу, бере удар на себе. При цьому сама головка, вкрита листям, мало пересихає.

Листя захищає від холоду. При цьому – капуста вміє відновлюватися після одноразового та нетривалого підмерзання, залишаючись у холодному приміщенні. Якщо сильно підмерзає її внутрішня частина гниє. Заносити у тепло підморожену капусту не можна.

Городники розповіли, як правильно зберігати капусту
Городники розповіли, як правильно зберігати капусту

Помилка №3.Чому капуста розтріскується?

Капуста не спить, у ній повільно протікають усі процеси. Розпочинається період диференціації, капуста виходить із вимушеного спокою. Тепер її не втримаєш – вона починає зростати. Саме так: після диференціації починає проростати, росте кочерига – і можливе розтріскування.

Що з цим робити? Намагатись захистити капусту від тепла, підтримувати мінімальні t – хоча б до +4..5 С, щоб уповільнити процес. На жаль, не завжди це можливо. Але можна вибирати сорти для тривалого зберігання. На швидкість диференціації, на думку вчених, впливає переохолодження після сходів при безрозсадному вирощуванні.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини