90-річна бабуся показала, що вона робить з огірками: “зав’язі” не опадають, а врожай відро і більше з куща

Іноді навіть досвідчені городники, які роками успішно вирощують огірки в захищеному ґрунті, раптом із подивом виявляють, що рослини скидають зав'язі: опадають квітки і маленькі плоди у фазі корнішон.

Зав’язь огірка жовтіє та опадає у теплиці. Розповідаємо, як легко це виправити.

Що саме заважає огірку нормально розвиватись?

Найчастіше причина цього неприємного явища криється в незбалансованому харчуванні, а саме, у нестачі чи надлишку найважливіших мікро чи макроелементів. Крім того, огірок чутливий до зміни рівня вологості та температурного режиму. Причини:

1. Нестача бору

Цей мікроелемент є обов’язковою умовою здорових зав’язей огірка. При дефіциті бору рослина негативно відреагує і скине бутони, а маленькі огірочки пожовтіють і теж опадуть. Якщо підгодівлі з бором взагалі не проводилися, то причина скидання зав’язей, швидше за все, саме в цьому.

Пакетована борна кислота не дефіцит, її можна купити у садівничих магазинах та центрах. Приготувати розчин нескладно: достатньо половини чайної ложки борного порошку (приблизно половина 10-грамового пакетика) на 10 літрів води. Бор попередньо розчиняють у невеликій кількості гарячої води, а потім вливають у відро. Розчином обприскують листя та зав’язі: це має допомогти огіркам заповнити дефіцит бору.

2. Надлишок азоту

Під час зав’язування та дозрівання плодів, огірку потрібно повноцінно харчуватися, а це і азот, і фосфор, і калій. Нерідко городники, захоплені застосуванням органічних добрив, не помічають, як перегодовують улюблені рослини азотом. Це стає очевидним, коли листя виростає занадто великим, при цьому воно має здоровий темно-зелений відтінок і пластину без пошкоджень.

Азотне підживлення для нарощування вегетації, кінцеве, потрібне, але в період зав’язування багата листова маса вже не пріоритет: фокус потрібно змістити на нормальний розвиток плодів. Коли рослина стає високою, слід повільно, але правильно скорочувати  азотні підживлення і за обсягом, і за частотою внесення, особливо якщо це органічні розчини.

Городники назвали перевірене підживлення для гарної зав'язі на огірках
Городники назвали перевірене підживлення для гарної зав’язі на огірках

3. Умови довкілля

Огірок погано реагує на сильну спеку: для нормального розвитку рослин потрібна температура в межах 22-25°C. Вища температура, особливо якщо вона тримається постійно, уповільнює запилення, а вже наявні зав’язі та корнішони опадають. Теплицю з огірками рекомендується регулярно провітрювати: гаряче повітря не повинно застоюватись. У фазі зав’язування та плодоношення для огірка потрібно забезпечити вологість на рівні 70-80%.

Якщо вологість повітря знижується нижче 50%, зав’язування просто зупиняється. При дуже сухому повітрі рослини потрібно постійно обприскувати. Окремо хочеться сказати, що деякий відсоток (1-5) скидання зав’язі є абсолютно нормальною ситуацією, цьому сприяє, наприклад сортова схильність, а також природний, закладений в будь-якій рослині процес саморегуляції.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини