Огірки формую тільки цими методами: в’яжуться пучками, тільки встигай збирати. Шкода, що не всі знають

Метод формування огірка обирають з враховуючи особливості куща, особливості сорту та способу вирощування рослини. Детальніше про це читайте у сьогоднішній статті.

Коли на своїй ділянці ми формуємо огірки, то одночасно переслідуємо кілька цілей. Насамперед, сформований кущ відмінно провітрюється і освітлюється сонячним промінням. Без густої та буйної маси, кущ буде активно формувати та розвивати свої зав’язі.

Особливо потребують формування високорослі кущі, які вирощуються у тепличних умовах. Огірки потрібно формувати, коли вони тільки почнуть набирати зелену масу. Після появи п’яти перших листочків, огірок потрібно надійно зафіксувати на опорі. Після цього кущ почне розгалужуватися, і треба вже підбирати метод формування. Затягувати із цим процесом не варто.

Наприклад, якщо вчасно не видалити зайві пасинки, то можна недоотримати кілька кілограмів урожаю. Перший раз кущ пасинкують, коли рослина виросла більше ніж на 20 сантиметрів від землі, і після цього аж до кінця червня рослину потрібно підрізати.

Формування для індетермінантних сортів

Городники вважають, що на відкритих грядках огірки формувати не потрібно.

Але результат може бути зовсім несподіваним, особливо при дощовому літі. Кущ виросте з дуже великими батогами, вони почнуть підгнивати, і за ними гнитимуть і огірки. Сорти, які висаджуються просто неба, найчастіше формують жіночі квітки на бічних пагонах.

Як сформувати кущі огірків: поради досвідчених городників
Як сформувати кущі огірків: поради досвідчених городників

Якщо вирощувати такий огірок одним стеблом, то ніякого врожаю можете не чекати. Основний пагін потрібно прищепнути після появи п’ятого листочка, а з бічних пагонів потрібно залишити два найсильніших.

Коли батоги досягнуть верху опори, на нижньому ярусі до 4 листочка потрібно прибрати всі зав’язі та листя. Це називається засліпленням. Потім розвиваємо за кущем, і обидва батоги повинні мати однаковий розмір. Якщо один росте інтенсивніше іншого, його потрібно привити.

Формування бджолозапильних сортів

Такі огірки найчастіше вирощують на відкритій місцевості, та основна маса жіночих квіток формують на пагонах другого та третього порядку. Основне стебло потрібно прищепити після появи восьмого листочка.

Кущ почне формувати бічні пагони. Їх верхівки потрібно привити, залишити по 2 листи і по дві зав’язі. Розростатися такому кущу не дають, а пагони четвертого порядку повністю видаляються.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини