Моя розсада томатів у теплиці потрапила під заморозки: без паніки, врятувати її можна. Перевірений метод

Томати, одна з небагатьох культур, що має природну функцію відновлення. Не дарма їх називають "живучими". Тому не варто панікувати та викидати рослини, якщо вони потрапили під заморозки.

Звичайно, якщо заморозки пройшли ґрунтом і “зачепили” коріння, то ніяка реанімація вже не допоможе. Але якщо прихопило тільки листя, а стовбур на рівні землі залишився цілим (зелений, пружний), то врятувати рослини можна.

Зворотні заморозки – це лихо для багатьох регіонів нашої країни, нерідко вони наздоганяють нас в травні. Підсумок такого явища для рослин – це обмороження. Що з ними відбувається? При мінусовій температурі вода в клітинах рослин перетворюється на лід і як тільки пригріє сонечко, лід не встигає розтанути і просто розриває клітини зсередини, результат – почорніння листя та його загибель.

Як же врятувати томати та що робити насамперед?

Для томатів, як і більшості овочевих культур, критична мінусова температура -5…-8 градусів, у цьому випадку рослини навряд чи вдасться врятувати. Перці і баклажани більш чутливі і температура -3…-5 їм вирок. На ступінь пошкодження морозом впливає і стан рослин: якщо розсада вже адаптувалася на новому місці, рослини здорові, міцні, загартовані, то їм набагато легше протистояти заморозкам, а ось слабенька, квола розсада, щойно пересаджена в ґрунт, навряд чи витримає таке випробування. Полікарбонатні теплиці – це просто паличка-виручалочка для городників, у них, томати, переносять заморозки з мінімальним ризиком для розвитку.

Отже, в першу чергу оглядаємо рослини на ступінь пошкоджень – якщо “зачепило” трохи листочки (вони виглядають мокрими), то в терміновому порядку, до сходу сонця! Рясно поливаємо під корінь холодною водою. Після цього обов’язково кущики притіняємо – пряме сонячне проміння тільки посилить ситуацію. При мінімальних ушкодженнях цього достатньо – рослини отримають цілющу вологу та поступово відновляться. При сильних пошкодженнях морозом листя у томатів чорніє, обвисає вздовж стебла. У цьому випадку оглядаємо саме стебло – якщо воно не пошкоджене, то стійко тримається над землею, на дотик пружне, колір – світло-зелений. При пошкодженні стебла – вся рослина лежить на землі.

У такій ситуації найкращий вихід – замінити рослину на здорову, якщо є запас розсади. Але, якщо Вам необхідно зберегти саме цей сорт і заміни немає, можна спробувати його реанімувати. Видаляємо всі пошкоджені частини (вони вже не відновляться), коротшаємо стебло до здорової частини. Якщо збереглися пазухи листя, то це чудово – рослина незабаром викине пасинки, які замінять пошкоджені стебла. Якщо ж довелося обрізати до самої землі, тут доведеться чекати довше – прикореневі пасинки ростуть зі сплячих бруньок набагато повільніше. Наступним кроком у порятунку пошкоджених томатів буде підживлення азотовмісними препаратами, щоб прискорити зростання зеленої маси рослин. Можна використовувати настій коров’яку (1:10), пташиного посліду (1:20). Якщо користуєтеся магазинними добривами, підійдуть будь-які з великим вмістом азоту (сечовина, гумат калію і т.д.).

Експерти розповіли, як врятувати розсаду, яка перенесла заморозки
Експерти розповіли, як врятувати розсаду, яка перенесла заморозки

Крім кореневих підживлень, щоб допомогти рослинам впоратися з таким сильним стресом, підвищити імунітет та захисні сили, робимо обприскування по листку біостимуляторами. Рекомендують застосовувати такі препарати, як Епін, Екоберін. Поки пошкоджені рослини відновлюватимуться, не забуваємо їх притіняти від сонячних променів – так період реабілітації пройде набагато швидше. Якщо у Вас підмерзла розсада, занадто не панікуйте, головне, негайно вжити екстрених заходів для порятунку і більшість рослин вдасться реанімувати.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини