Не думала, що полуниця підмерзне і ягід мало буде: бабуся назвала причини, які знижують морозостійкість

Все ж таки тонкощі укриття полуниці та підготовки до зими є. І є причини у підмерзанні, підіпріванні нирок, гнилі серця. На них важливо звернути увагу.

Причина №1. Полуницю пізно обрізали

І їй забракло навіть не листя, а харчування. І вона не встигла закласти плодові бруньки. Обрізати чи ні – справа хазяйська, та й питання спірне. Але, якщо обрізати – то не раніше, ніж через 2-3 тижні після плодоношення. І не пізніше ніж за 2 місяці до заморозків. Так наполегливо радять агрономи. Вся справа у листі. Не можна знецінювати їхній гігантський внесок у харчування рослин. І це не фотосинтез, і навіть не роль транспірації (випаровування). Харчування – не те, що у ґрунті, а накопичене під час вегетації, за допомогою фотосинтезу. Це найголовніше: листя накопичують асиміляти (амінокислоти, вуглеводи тощо), і потім передають новим листям, корінням.

А головне – це харчування просто необхідно плодовим ниркам, що закладаються. Нестача харчування на момент їхньої масової закладки загрожує неприємним: плодових бруньок закладено буде мало, рослина сама ослаблена. Крім того, кінець літа, осінь – пік зростання кореневої системи. Розвиваються коріння ріжків, що утворилися в поточному році. Їм харчування, яке несуть листям – необхідне. Тому – після плодоношення потрібно хоч трохи почекати: нехай листя поділяться. І поспішити з обрізанням: щоб нове листя встигло не тільки виростити, а й накопичити поживні речовини – і поділитися. Адже ці самі асиміляти і працюють на зимостійкість, підвищуючи її: чим вищі сухі речовини в тканинах, тим менш страшні полуниці заморозки.

Причина №2. Полуницю забули полити

Підзимовий полив необхідний для всіх рослин. Поливають дерева, чагарники – і полуницю теж. Полив підвищує еластичність, густину тканин, наповнюючи клітини вологою. Висушене листя підмерзає і гине. І плодові бруньки теж. І коріння – їх буквально розриває крижаний ґрунт. Це важливо і для ґрунту: він повільно промерзає, дозволяючи полуниці повністю поринути у фазу спокою. І  в нижніх шарах залишається не промерзлим, тим самим “підігріваючи” коріння – знизу. Це важливий захист ґрунту – від вивітрювання, якщо сніг не випав або снігу мало. Полив проводять пізно восени, при температурі +2…+3 С, перед швидкими постійними заморозками. Звичайно, якщо йдуть дощі – ґрунт і так перезволожений – поливати нема чого.

Садівники назвали основні причини зниження морозостійкості полуниці
Садівники назвали основні причини зниження морозостійкості полуниці

Причина №3. Покрив агроволокном

Про види укриття можна говорити нескінченно. Не підходять солома, тирса: вологоємні, увібравши вологу – стають важкими. Якщо після відлиги повертається мороз – це зледеніння. Ці матеріали затримують прогрів ґрунту навесні. Не дуже хороша плівка – хоч і використовують її. Якщо листя впритул до неї торкається, вони можуть “прилипнути” до плівки і замерзнути.

Тому, якщо вкривають – щільно не натягують. Залишають повітряну подушку для зігрівання, і для безпеки листя. Крім того, плівка – це парниковий ефект. Це конденсат, випрівання – коріння, нирок. Загнивання листя, гниль серця. Стружка деревна – вона трохи краща за тирсу, але в регіонах з частими відлигами або великою кількістю талих вод, які застоюються – не варіант. Саме тому краще використовувати агроволокно. Його теж не варто натягувати – хоча листя не “примерзає” до нього.

Популярне

Подібні новини