Що робити, коли на персику закучерявилося листя: неприємна ознака покаже, що треба дати дереву прямо зараз

Ви бачили це явище не раз: кучеряве листя на персику. Це явище не лише виглядає неестетично, а й може свідчити, що скоріше за все врожаю ви не побачите. Як же ж виправити ситуацію?

Кучерявість листя — це широко розповсюджене захворювання, яке уражає фруктові дерева, зокрема персики, нектарини та абрикоси. Ця недуга рослин є значною проблемою, оскільки може призвести до втрати до 90 % листя на дереві та значно знизити ваш врожай.

Причини та сприятливі фактори

Садівник розповів, чому кучеряве листя на персику є небезпечним

Розвиток кучерявості листя може початися навіть до перших плодових зав’язей, адже для поширення недуги достатньо температури в межах +6…+8 °С та високою вологістю повітря.

У таких умовах грибкові спори починають активно розмножуватися, проникаючи у тканини листя і викликаючи їх пошкодження. Перші ознаки хвороби — скручування зеленої частини дерева та зміна кольору на червоний або жовтий. Згодом уражене листя опадає.

Заходи для захисту

Садівник розповів, чому кучеряве листя на персику є небезпечним

Найкращий спосіб боротьби з кучерявістю листя — це профілактика. Щоб запобігти появі хвороби, регулярно обробляйте дерево фунгіцидами ще до появи перших симптомів, особливо навесні. Слідкуйте за загальним станом рослини, забезпечуючи їй належний догляд та оптимальні умови для росту.

Якщо ви пропустили відправну точку розвитку недуги, у вас ще є трохи часу про запас, аби виправити ситуацію. Втім, діяти слід негайно.

В першу чергу необхідно видалити всі уражені листя і пагони. Це зменшить кількість грибкових спор на дереві і запобіжить їх подальшому поширенню. Використовуйте гострі секатори і дезінфікуйте їх після кожного використання спиртом або розчином марганцівки.

Після обрізки потрібно обробити дерево фунгіцидами. Використовуйте спеціальні препарати, рекомендовані для боротьби з грибковими захворюваннями, строго дотримуючись інструкцій виробника. Обробку слід проводити регулярно, особливо в періоди підвищеної вологості та при сприятливих температурах для розвитку хвороби.

Підтримуйте помірну вологість ґрунту. Уникайте застою води, але й не допускайте пересихання ґрунту. Використовуйте комплексні добрива, щоб підтримувати імунітет рослини.

Популярне

Подібні новини