На моїй ділянці оселився кріт: дізналася найефективніші та гуманні способи вивести гризунів з дачі і городу

Кріт у лісі приносить лише користь, розпушуючи землю та знищуючи шкідливих личинок. Однак на дачних ділянках цей звір може наробити чимало бід.

Він піднімає грядки вгору, ушкоджуючи коріння рослин, що призводить до їхньої загибелі. Улюбленими ласощами крота є дощові черв’яки, які підвищують родючість ґрунту. Кроту не місце на грядках, його треба будь-що прогнати з ділянки.

Цікаві факти із життя кротів

Багатьом садівникам і городником доводилося бачити крота, але далеко не всі знають про те, що він є. Він в середньому важить не більше 110 г. За день звірятко з’їдає до 60 г корма (більше половини власної ваги). Кроти протягом року можуть двічі вивести потомство. В одному окоті буває від одного до дев’яти дитинчат.

Довжина ходу одного крота може сягати 5 км. Якщо ділянка знаходиться поблизу лісу, то кроти навесні можуть мігрувати на великі відстані, а до осені з приходом холодів повертаються в ліс, де тепліше. Кроти не впадають у сплячку, вони активні протягом усього року. Навіть під снігом звірята продовжують рити землю у пошуках їжі.

Радикальні методи боротьби зі шкідником

Крім відлякувачів, існує маса капканів, які не назвати гуманними. Позбутися звірка можна і за допомогою отрути. У спеціалізованих магазинах представлена ​​маса різноманітних приманок. Їх закладають у свіжоскопані ходи. Кріт знаходить отруєні ласощі та із задоволенням його з’їдає, після чого гине. Але це взагалі не наш метод.

Експерти назвали найдієвіші методи боротьби з кротами
Експерти назвали найдієвіші методи боротьби з кротами

Способи, які допоможуть злякати крота з ділянки

Кріт – це дуже охайна тварина. Він не любить, щоб у його ходах були сторонні запахи. Гарантовано прогнати шкідника з ділянки можна за допомогою ганчірки, змоченої в засобі для прання Білизна. Необхідно відшукати земляний горбок (вентиляційний отвір), зняти шар ґрунту і в отвір закласти велику, добре змочену ганчірку. Різкий запах не подобається кротам, вони намагаються втекти з цього місця. Якщо наступні 2-3 дні власник ділянки продовжить псувати повітря в кротиній норі, використовуючи для закладки ганчірки, що погано пахне, то кріт покине це місце.

В інтернеті можна знайти ще безліч різних способів боротьби з кротами, але найчастіше вони малоефективні або зовсім не дають жодних результатів. Наприклад, посів бобових культур чи закладка у ходи карбіду. Допомогти прогнати кротів із ділянки можуть електронні прилади. Прилад видає неприємні звуки через проміжки часу. Гучний писк лякає кротів, вони прагнуть якнайшвидше піти з ділянки. На жаль, дії електронних приладів вистачає лише кілька місяців. Згодом звірята звикають до неприємного звуку і перестають реагувати на писк.

Існує гуманний спосіб вилову кротів. Для цього потрібно взяти дві пластикові пляшки з обрізаним верхом. Їх денця потрібно з’єднати разом і укласти в такому вигляді вздовж ходу. Заздалегідь визначити, з якого боку полізе кріт неможливо, саме тому використовують дві пляшки. Кріт рухається лише вперед. Він під час руху заповзе всередину пляшки, звідки не зможе вибратися. Дачнику залишається лише регулярно перевіряти пастки, щоб згодом звільнити пійманих звірків на волю далеко за межами ділянки. За таким же принципом можна зробити пастку із пластикових труб.

Популярне

Подібні новини