Підгодовую моркву після сходів у відкритому ґрунті: перевірена технологія підживлення для багатого врожаю

Морква, як і інші коренеплоди потребує додаткових поживних речовин для кращого зростання та розвитку. Але необхідно знати, коли потрібно використовувати мінеральні, а коли краще органічні добрива

Сьогодні розберемо поживні речовини, яких потребує помаранчевий коренеплід.

Коли підгодовувати моркву?

Перед посадкою насіння необхідно провести обробку. Деякі виробники на заводі вже проводять знезараження, тоді матеріал не потребує додаткової обробки. Домашні заготовки можна потримати у розчині марганцю.

Землю перед посадкою культури краще підготувати. Навесні краще наново перекопати грядки, щоб забезпечити максимальну аерацію. До того ж для моркви кращий живильний і пухкий ґрунт.

Залежно від стадії вегетації, коренеплід потребує різних поживних речовин. На початку вносимо органіку, що містить багато азоту для формування міцної зелені, а потім уже комплексні мінеральні добрива.

Підготовка грядок

Які поживні речовини необхідні для правильного розвитку коренеплоду: Калій потрібний моркві протягом усього городнього сезону. Завдяки цьому елементу формується наземна зелена частина, яка бере участь у виробленні фотосинтезу, а також калій потрібен для того, щоб плоди набралися солодощів та соковитості.

Фосфор, бор та марганець сприяє формуванню плодів. При нестачі фосфору коренеплоди дрібнішають, стають слабкими і не можуть довго зберігатися. Про нестачу поживних речовин морква сигналізує пожовтінням листя, млявістю, деформацією. Плоди при дефіциті поживних речовин стають сухими, млявими та дрібними.

Чим годувати моркву?

Деякі садівники вважають, що органічні добрива безпечніші, містять менше хімії, а отже, корисніші для овочів і людини. Але без деяких мінеральних магазинних комплексів не обійтись.

Органічні добрива

Найпростіший спосіб – внести на грядку компост. Компост, що перепрів, – це цінне джерело азоту. Використовуємо його на початку сезону, коли йде активна фаза зростання. Якісний компост утворюється приблизно через 9 місяців, після заповнення компостного бака.

Гній – це оптимальний поживний субстрат, але використовувати гній потрібно дуже акуратно. Вносимо його навесні під час підготовки грядки. Гній повинен бути сухим. Свіжий субстрат може спалити рослини.

Деревна зола містить калій, фосфор та кальцій. Ще з її допомогою можна відлякувати шкідників. Є два способи внесення золи – сухий та мокрий. Для першого способу достатньо розсипати трохи золи між рядами моркви. Для другого потрібно змішати склянку золи і 10 літрів води. Отриманим розчином полити грядку.

Городники назвали найефективніше підживлення для моркви
Городники назвали найефективніше підживлення для моркви

Підживлення трав’яним настоєм

Непогане добриво виходить із трави. Можна використовувати ромашку, конюшину або будь-яку іншу зеленушку. Траву потрібно нарізати та замочити водою. Отриманий склад залишити на 2 тижні у теплому місці. Після закінчення бродіння процідити настій і розвести водою в такому співвідношенні: на один літр розчину 10 літрів води.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини