Зав’язі на моїх томатах почали обсипатися: вирішила проблему за допомогою простого підживлення

Деякі городники з року в рік стикаються з однією проблемою, вирішення якої лежить на поверхні. Через опадання зав'язей та поганого наливу плодів вони втрачають урожай.

У чому основна помилка?

Висаджуючи розсаду томатів, городник сподівається, що рослини швидко почнуть рости. Щоб прискорити процес, багато хто з них застосовують підживлення на основі азоту і це правильно. Завдяки азоту рослини активно нарощують вегетативну масу, яка знадобиться їм для зав’язування та наливання плодів у майбутньому. На жаль, на цьому етапі і відбуваються перші фатальні помилки.

Головна біда полягає в поспіху. Підгодувавши томати, городник чекає на негайні результати, але ні на другий, ні на третій день ефект не проявляється, чому? Потрібно розуміти, що у молодих, щойно пересаджених рослин зовсім невелика коренева система, яка тільки-но почала відновлюватися. Засвоїти все харчування відразу томат не в змозі, та це йому ні до чого. Деякий час томат адаптується до нових умов та відновлюється після перенесеного стресу. Ефекту від внесеного азотного підживлення варто чекати лише приблизно через 1,5 тижня.

Новачки, подумавши, що ефекту не досягнуть, не хочуть довго чекати і вносять повторне підживлення через пару днів. У хід йдуть і органічні підживлення (трав’яний настій) та мінеральні добрива (сечовина). Незалежно від внесених добрив, як правило, результат такого поспіху завжди плачевний. Твердження, що томатам азотні підживлення потрібні лише на початковому етапі розвитку, є помилковими. Саме з цієї причини знижується врожайність, адже азот необхідний рослині на всіх етапах її зростання та розвитку.

Городники назвали найкраще підживлення для томатів
Городники назвали найкраще підживлення для томатів

Важливість збалансованого харчування томатів

Годувати томати потрібно правильно із включенням всіх необхідних елементів живлення (азоту, фосфору, калію, бору та ін.). При цьому азотні підживлення не повинні бути повністю виключені. Цей елемент бере участь у всіх ростових процесах, за рахунок достатньої його кількості в ґрунті покращується приплив калію, фосфору, магнію та кальцію до тканин рослини. Однак потрібно знайти золоту середину і не робити перекіс у бік азоту.

Зрозуміти, що томат відчуває азотне голодування можна за характерними ознаками:

  • верхівка тоншає;
  • нові молоді листочки дрібнішають;
  • сповільнюється утворення пасинків, вони стають дрібними та погано розвиваються;
  • спостерігається масове опадання зав’язей;
  • зав’язі не наливаються.

Найнебезпечнішим симптомом дефіциту азоту є пожовтіння листя. В цьому випадку томати потрібно негайно підгодувати, інакше врожаю зовсім не можна дочекатися.

Чим підгодувати томати, щоби не перегодувати томати азотом?

Томати добре відгукуються внесення органіки. Їх можна підгодовувати трав’яними настоями, розведеним коров’яком. Легше та правильніше підгодовувати томати мінеральними добривами. Найдоступніші форми азоту представлені у кальцієвій, калієвій або магнієвій селітрі (1 ч. л. на відро води). Не гірше справляються зі своїм завданням комплексні добрива, де щонайменше 10-15% азотної складової. Немає точного визначення, скільки підгодівель за сезон потрібно провести. Все залежить від складу та типу ґрунту, умов вирощування, обраного сорту.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини