Ці 7 “золотих” правил вирощування огірків – мої фаворити: врожай збільшила в 5 разів, а мороки – нуль

Щоб огірочки виросли соковитими та хрусткими, необхідно не тільки підбирати міцне насіння і регулярно удобрювати кущики, але й правильно піклуватися про огірки.

Сьогодні розповімо про шпаргалку, за якою ви зможете багаторазово  збільшити врожай, який не буде гірчити, загнивали в процесі зростання, і не давали одні пустоцвіти.

Не можна вирощувати огірки у тісноті. Незалежно від того, у тепличних умовах або на відкритому ґрунті ви висаджуєте рослини,  кожній з них знадобиться багато місця. Густа розсада призведе до того, що огірки воюватимуть  один з одним за вологу і витратять свою енергію на непотрібні речі.

Між кущиками треба залишати не  менше 60 сантиметрів у ряду та 120 сантиметрів між рядами. А при вертикальній посадці між огірками має бути щонайменше 50 сантиметрів.

А ще, при посадці кидайте в кожну лунку по 2 насіння, щоб вибрати найсильнішу рослину, а другу видалити. Огірки потрібно прищипувати вчасно.

Щоб теплиця не перетворилася на джунглі, і щоб на кущах було багато плодів, потрібно зривати зайві батоги та листя, але робити це правильно.

Експерти розповіли секрети вирощування огірків, які збільшать врожай
Експерти розповіли секрети вирощування огірків, які збільшать врожай

Одностеблові види з повільним розвитком прищипувати взагалі не треба, а всі інші види огірків можна впевнено  формувати. Самозапильні огірки потрібно підв’язувати і чекати перших  батогів, після чого потрібно прищипнути їх після першого листа.

Інші батоги потрібно прищипувати,  коли вони досягнуть розміру 50 сантиметрів. Бджоло-запилювані огірки формують по-іншому.

Основний побіг підв’язується, коли він досягне 50 сантиметрів, у пазухах 3-4 нижніх листків повністю видаляються всі відгалуження, а такі  дві пари треба вкоротити до 20 сантиметрів. Все, що вище, коротшає до півметра. Грядки потрібно мульчувати. На ґрунті поряд з огірками взагалі не повинно бути бур’янів – чим  густіше трава, тим більше ймовірність, що огірки залишаться без живлення або  будуть жертвою комах шкідників.

Огірки треба часто полоти, щоб грунт не був  покритий скоринкою. Якщо ви на дачі буваєте рідко, найпростіше замульчувати грядки.  Для огірків чудово підійдуть мульча з компосту чи іншої органіки. А якщо є  бюджет можна використовувати геотекстиль. Збирати огірки потрібно максимально акуратно. Сильно тягнути за батіг не треба – це пошкоджує рослину та травмує стебла.

Через такі рани  рослина може заразитися інфекцією та перестати   давати плоди. Зламуйте огірок прямо біля основи,  або ж перерізайте плодоніжку за допомогою ножиць.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини