Дізналась головні проблеми в огірків: скидання та пожовтіння зав’язей, кореневі гнилі. Ефективні поради

Найперша ознака того, що в огірка з'явилася коренева гнилизна, це в'янення листя. І начебто з поливом все гаразд, а огірок повис, повільніше росте, повільніше зав'язуються плоди.

Плодів стає мало, вони маленькі і криві, але найголовніше це все-таки в’янення листя, причому не тільки в спеку. З’явитися кореневі гнилі можуть через відмирання кореневої системи внаслідок температурних коливань. А також від підгризання корінців шкідниками, від проникнення різних патогенних грибів. Якщо з ґрунту в рослину проникли патогени, це практично не лікується.

Ще один момент, який обов’язково потрібно врахувати, це накопичення патогенів у ґрунті. Якщо огірки постійно вирощуються на тому самому місці, то ймовірність того, що вони зловлять кореневу гниль, значно вища. Крім того, кореневі гнилі можуть стати наслідком поливу холодною водою.

Городники назвали головні проблеми у вирощуванні огірків
Городники назвали головні проблеми у вирощуванні огірків

Огірки теж хворіють на жовтуху. Причини, що призводять до цієї хвороби

Після того, як діагностовано поникання листя, необхідно оглянути кущі огірка, щоб унеможливити якісь інші проблеми такого стану. Важливо оглянути кореневу шийку, у разі кореневої гнилі, на ній можуть бути коричневі плями, якісь некрози. Якщо корінь трохи розкопати, то можна побачити, що він став бурого кольору. Якщо у огірка поникле листя, але плодоношення прекрасне, і коренева шийка в нормі, то кореневі гнилі можна виключити.

Якщо ознаки хвороби видно в однієї чи двох рослин, можна спробувати простимулювати роботу кореневої системи. Для цього треба пролити рослини укоренителем, обов’язково теплим розчином, рясно забезпечити кущі вологою. Ґрунт і самі рослини мають бути вологими. Крім того, в ґрунт можна додати корисні мікроорганізми, такі як триходерма. Або можна використовувати специфічні препарати проти кореневої гнилі. Але треба пам’ятати, що огірок вже плодоносить, так що термін очікування дотримуватись буває складно.

Але найідеальніший варіант – забезпечити землю органікою та корисними мікроорганізмами, щоб вони придушили патогенні мікроорганізми. Для цього в ґрунт вноситься біогумус, компост, але не варто використовувати гній, тому що це може призвести до появи на корінні опіків і, навпаки, до розвитку кореневих гнилей. Якщо пішла коренева гнилизна, то можна акуратно підгорнути огірочок на 5-7 см пухким досить сухим грунтом, не комкуватим.

Зав’язі огірків жовтіють, не ростуть

Досить часта проблема, особливо у теплицях – пожовтіння зав’язей в огірків. Ця ознака може говорити багато про що, наприклад, про перенесену рослинами посуху, або, навпаки, вони були рясно перелиті, про брак певних елементів живлення, наприклад калію або азоту, про слабкість кореневої системи, про виникнення сірої гнилі або про появу павутинного кліща.

Популярне

Подібні новини