У мене завжди “маленькі ягоди” полуниці: дізналась від свекрухи основні причини та способи вирішення

Дачники часто стикаються з проблемою зниження якісних характеристик ягід садової суниці. Полуниця дрібніє, її смак погіршується, на кущах з'являються деформовані ягоди.

Ситуацію можна виправити, але для початку необхідно встановити причини.

Погодні умови

Ягоди суниці садової завжди стають дрібними при високій вологості повітря або під час тривалої посухи. Кущикам необхідна допомога. Рясні дощі перешкоджають нормальному процесу запилення. Крапельки змивають пилок, тому утворюється мало зав’язі. Рекомендуємо посадити самозапильні сорти. Відразу підвищиться врожайність та якісні характеристики.

У посуху ягодам не вистачає вологи. Тому плантаціям полуниці потрібний регулярний полив. Зниження врожайності часто пов’язані з тим, як кущики перенесли зиму. Часто вони ушкоджуються морозами. На зиму потрібно мульчувати поверхню грядок із полуницею. Особливий стрес отримують при весняних заморозках. Підморожується серединка квіток, стає чорною. Зав’язі вже не буде, або ягоди з’являться деформованими.

Городники назвали найдієвіші методи вирощування полуниці
Городники назвали найдієвіші методи вирощування полуниці

Полив

У спеку потрібно стежити за вологість ґрунту і не допускати його пересихання. Культура потребує своєчасного помірного поливу. Чим вища температура повітря, що частіше полив. Полуниці потрібно поливати весь вегетаційний період. Без достатньої кількості вологи плоди не зможуть налитися, так і дозріють дрібними. Багато садівників припиняють полив після плодоношення і роблять грубу помилку. У цей момент рослина запасається вологою, щоби дати високий урожай великих плодів наступного року. Полуницю потрібно поливати весь вегетаційний період.

Шкідники

Клоп-сліпняк просто любить культуру. Зрозуміти його присутність на плантації дуже просто. Листя покривається маленькими цятками, які поступово збільшуються в розмірі. А потім на цих місцях утворюються дірки. Дорослі особини харчуються зеленим листям та стеблами, а личинки з’їдають плоди. Рекомендується механічний спосіб боротьби зі шкідником. Для запобігання появі шкідника можна посіяти люцерну недалеко від грядки з полуницею. Сліпцям вона подобається більше, тому вони із задоволенням поміняють дислокацію.

Дефіцит макро- та мікроелементів

Дефіцит бору призводить до дрібніння плодів полуниці, опадання квіток. Ще до плодоношення необхідно підгодувати посадки розчином борної кислоти з розрахунку 10 л гарячої води та 5 мг порошку. На замітку! Полуницю потрібно підгодовувати не лише ранньою весною, а й восени. Від другого підживлення залежатиме якість урожаю.

Виродження сорту

За 5-6 років вегетації кущі садових суниць вироджуються. Вони потребують заміни. Але висаджувати молоді рослини потрібно за 2 роки до виродження старої плантації, щоб не втрачати врожаю. Старі можна буде прибрати, так як на них вже багато пустоцвітів та дрібні плоди, у цей час нові вже починають плодоносити. Полуниця починає активно плодоносити на 2-3 рік. Потім якість ягід помітно погіршується, плодів поменшає. Вже навіть намагатися не варто повернути попередню врожайність. Щоб ви не робили, до колишнього результату вже не повернутися. Тому проблему вирішує лише омолодження посадок.

Бажано висаджувати молоді рослини на нове місце. Для розмноження рекомендуємо брати перші вуса від материнської рослини. Їм найбільше дістається вологи та поживних речовин, тому вони швидко ростуть. Висаджувати бажано наприкінці серпня. Такі кущики порадують урожаєм уже наступного року. Задовго до посадки грядку полуниці варто удобрити зрілою органікою.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини