Багато дачників роблять це неправильно: сусідка Петрівна розповіла про найкращий спосіб пасинкування томатів

Пасинкування – це дуже важливий процес для збирання рясного та здорового врожаю з високорослих кущів томатів, тому проводити його потрібно за правильною технологією.

Для тих, хто не знає, пасинок – це сильне стебло, що утворюється біля поверхні ґрунту у пазухах нижнього листя куща помідор.

Що буде, якщо взагалі не видаляти пасинки:

• Кущ може розростись і стати дуже  густим, що сильно підвищить ймовірність появи грибкових та інших хвороб рослини;

• Кущ витрачатиме дуже багато корисних поживних речовин на зростання пасинка, тоді як можна було б направити ці сили на зав’язку та зростання плодів.

Коли правильно робити пасинкування?

Перше пасинкування робиться через 8-10  днів після пересадки помідорів у грунт.  Наступні пасинкування потрібно робити кожні 10-11 днів протягом усього періоду дозрівання куща. Якщо пасинок має невеликий розмір, його  можна виламати і руками – ранка на помідорі повинна затягнутися буквально за пару годин на відкритому сонце.

При цьому пасинкування в дощ чи похмуру погоду краще не робити. Великі пасинки понад 5 сантиметрів краще видаляти ножицями або ножем, і залишати на стеблині сучок не більше одного сантиметра в довжину.

Городники назвали найкращий спосіб пасинкування помідорів
Городники назвали найкращий спосіб пасинкування помідорів

Як формують томатні кущі?

При пасинкуванні безладно видаляти пасинки не треба. Подивіться на вид томату, схему формування куща та   підберіть оптимальний спосіб пасинкування.

Низькорослі кущі томату можна взагалі не пасинкувати – вони практично не утворюють зайвих пагонів і зупиняються у зростанні дуже рано. Агрономи не рекомендують вирощувати такі кущі  більш ніж у 4 стебла. Якщо пагонів більше,   видаляйте всі пасинки, крім самого верхнього під першою китицею томату.

Таким чином, ви отримаєте 2 стеблинки. Ще два можна вибрати з найсильніших пасинків, які ростуть вище за першу китицю. При виборі врахуйте, що відстань між ними має бути не менше 10 сантиметрів, а самі вони мають дивитися у різні боки. Решту можна відрізати.  Напівдетермінантні помідори можна вирощувати в три стебла – залишаємо 1-й пасинок під китицею, і ще один найпотужніший під 2-ю китицею.

Городники назвали найкращий спосіб пасинкування помідорів
Городники назвали найкращий спосіб пасинкування помідорів

Індетермінантні помідори вирощуються в два або в одне стебло. Перший пасинок під китицею залишається при способі вирощування в два стебла, а в іншому випадку можна видалити  абсолютно всі пасинки з куща.  Більше того, такі сорти томату до осінніх холодів потрібно привити верхівки стебла, щоб зупинити їхнє зростання. А над верхньою китицею обов’язково потрібно залишити пару листочків.

А ще для збирання рясного врожаю можна прорідити зав’язі – спочатку видаляються перші квітки, а після цього на кожному пензлі залишаються  трохи більше шести найбільших зав’язей.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини