Завжди обрізаю листя огірків: правила проведення процедури: геніальні методи та перевірені схеми

Мало хто з городників чув, що огірки корисно стригти. Так, культурі тільки на користь піде видалення зайвого листя. Це така сама важлива процедура, як полив, внесення добрив.

Завдяки обрізанню аграрії рятують уражені рослини, підвищують урожай удвічі. Щороку корисно частково видаляти листя огірків. Це дозволяє:

  • покращити повітрообмін;
  • дати більше світла;
  • підвищити врожайність;
  • вилікувати рослини.

Крім того, комахам-запилювачам буде легше проникнути всередину та запиляти огірки. Заборонено видаляти листя повністю. Видаляю пластини поступово, враховуємо зростання. Початківцям городникам можемо порадити почати обрізання з 2-3 кущів. Увага! Навіть у найнесприятливіший сезон дана процедура значно підвищить урожайність.

Види обрізки

Будь-який сорт огірків потрібно обрізати. Умовно можна провести поділ. Загальна. Обрізання деяких листків з метою підвищення врожайності. Сюди входить пасинкування та формування рослини.

Освітлювальна. При проведенні процедури видаляють тільки найбільше листя. Це необхідно для забезпечення доступу світла. Тут же проріджують бічні пагони, щоби не було загущення.

Санітарна. Найжорстокіший вид обрізки, при якому слід видалити всі підгнилі, пошкоджені шкідниками, підсохлі та пожовклі пластини. Видаляють листя, уражені попелицею, з борошнистим нальотом, бурими плямами. Після проведення санітарної обрізки потрібно віднести все зібране листя далі від ділянки та спалити. На замітку! Рекомендуємо обірвати зав’язі до 6 вузла. На цьому ж відрізку видаляємо все листя, що поникло, яке спрямоване вниз.

Правила обрізки – 2 схеми на вибір

Для підвищення врожайності обрізаємо так:

Все листя і суцвіття, яке стикається із землею, повністю видаляємо. У будь-якому разі вони почнуть гнити. Вони лежать на землі, що перешкоджає хорошому повітрообміну. Приблизно на 3-4 вузлі видаляємо по 2 суцвіття та листки. Чекаємо, поки основа виросте на 50 см у довжину, проводимо пасинкування (видаляю бічні пагони). Тут же вищипуємо все листя. До цього і вище залишаємо всі пластини. Коли рослина виросте на потрібну нам висоту – прищипую верхівку. Якщо на вищому листі немає зав’язі, то ці пластини також видаляємо.

Сорти, які плетуться обрізають трохи інакше

Поки основна не виросте на 130 см, ми її не чіпаємо. Потім знаходимо перший та третій вузли і на цій відстані видаляємо бічні пагони. Після 2-го суцвіття прищипують бічні пагони. Орієнтовна довжина основи – 25 см. Якщо вірити відгукам, то найкраща обрізка – освітлювальна. Вона дозволяє одержати високий урожай зеленців.

Освітлювальна обрізка

Увага! Якщо ви проводите освітлювальну обрізку, вам необхідно видаляти листя через один, поки не дістанетеся до середини. Така процедура допомагає краще зав’язувати огірки. Важливо тільки правильно доглядати культуру – поливати, вносити добрива, розпушувати ґрунт і видаляти бур’яни. Обрізання, що освітлює – регулярна процедура. Її варто проводити кожен день. Так, важко. Але й урожай буде високим. Погодьтеся, краще зняти з батогів 10 кг зеленців, ніж задовольнятися лише трьома.

Городники назвали найдієвіші схеми обрізання листя на огірках
Городники назвали найдієвіші схеми обрізання листя на огірках

Як правильно проводити обрізання?

Будь-яке втручання травмує огірки. Але й залишати на самоплив теж небажано. Рослини почнуть швидко нарощувати зелену масу, а зав’язі не буде. Обрізати варто акуратно, не потрібно переборщувати з видаленням листя, але й залишати зарості теж не потрібно. Адже дуже швидко вони заповнять простір і переплетуться між собою.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини