Помідори “жирують” і не в’яжуться плоди? Спробуйте ці перевірені 5 способів-рятівників для томатів

Коли помідори в теплиці прижилися і добре наростили листову масу - клас! Але якщо при цьому у томатів не утворюються зав'язі, то велика ймовірність, що рослини "жирують" і їм потрібна допомога.

Причина того, що рослини починають “жирувати”, полягає в надлишку азоту в ґрунті. Це може статися, якщо в грядку було внесено забагато органіки або мінеральних підживлень. У результаті томати утворюють товсте стебло і красиве зелене листя, але не дають плодів.

Щоб виправити ситуацію, необхідно знизити вплив азоту в ґрунті. Це можна зробити кількома способами:

Вимивання азоту з ґрунту:

Один із найбільш ефективних, але спірних способів — пролити грядки рясним об’ємом води. Цей метод підходить за дотримання двох умов:

  • Якщо підживлення раніше проводилися за допомогою селітри, яка легко вимивається з ґрунту.
  • Якщо на ділянці легкий піщаний або супіщаний ґрунт.

Якщо використовувалися сечовина чи карбамід, спроба вимити азот із ґрунту в глибокі шари буде невдалою, особливо на глинистому або чорноземному ґрунті. Волога буде затримуватися в землі, що створює сприятливі умови для розвитку фітофтори, і коріння почнуть загнивати.

Створення стресових умов:

Ще один доступний метод — створити для рослин стресові умови, припинивши поливи до тих пір, поки листя на верхівках рослин не втратить пружність і не розгладиться. Після цього можна провести перший полив, потім зробити ще одне пересушування. Слідкуйте за станом томатів, щоб уникнути скидання частини квіток, перед пересушуванням рекомендується обробити грядки позакореневими підживленнями борною кислотою.

Городники розповіли, що робити, якщо не зав'язуються томати
Городники розповіли, що робити, якщо не зав’язуються томати

Обрізка листя:

Щадний спосіб — обірвати на кущах нижнє листя до першої кисті. У запущених випадках цей спосіб може вже не допомогти.

Нейтралізація азоту:

Використовуйте калійні підживлення, наприклад, сірчанокислий калій, який призупинить засвоєння азоту томатами. Деревна стружка також допоможе витягти азот із ґрунту. Свіжа стружка витягує азот, що корисно, коли азот треба нейтралізувати.

Посів сидератів:

Посів по грядках олійної редьки чи гірчиці також допоможе. Коли ці сидерати підростуть, їх висмикують із землі і залишають на грядках як мульчу.

Стимуляція зав’язі:
Використовуйте спеціальні препарати для стимуляції утворення зав’язей на томатах.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете отримати відмінний урожай томатів. Бажаємо вам успіху у вирощуванні та рясних врожаїв!

Популярне

Подібні новини