Сіру гниль на полуниці бачила лише у нехлюйки-сусідки: мої ягоди хоч на виставку відправляй, бо даю їй це

Сіра гниль — одне з найшкідливіших захворювань полуниці. Збудником хвороби є гриб, що активно розмножується на листках, суцвіттях і плодоніжках, а до моменту дозрівання ягід переходить на них.

На ягодах з’являються сірувато-бурі розм’якшені плями, які дуже швидко розростаються та покривають всю ягоду пухнастим сірим нальотом. Особливо сильно захворювання поширюється у дощові роки, в загущених, затінених та зарослих бур’янами посадках. У сприятливих умовах сіра гниль може вражати до 70% врожаю.

Як можна боротися з сірою гниллю

Ранньою весною видаляйте старе засохле листя, квітконоси та інші віджиті частини рослин.

Вирощуйте полуницю на високих грядках для кращого провітрювання, що знижує зараження ягід сірою гниллю навіть у дощову погоду.

Видаляйте всі вуса, якщо грядка призначена для вирощування ягід, і всі квітконоси, якщо потрібні вуса.

Не захоплюйтеся надмірними поливами та азотними добривами, адже рясний полив і перегодовані рослини завжди стають місцем для грибних хвороб і шкідників.

Мульчуйте грядки, щоб уникнути дотику ягід з ґрунтом. Для цього підійдуть солома або хвойний опад. Після збирання врожаю мульчу необхідно прибрати.

Дуже важливо своєчасно збирати та знищувати всі уражені ягоди до появи сірого нальоту.

Під час цвітіння підгодуйте рослини калієм. Найпростіше рішення — це деревна зола (2 склянки на відро води). Дайте настоятися і поливайте по півлітра під кущ.

Інший варіант — сульфат калію (1 столова ложка на відро води) з нормою витрати півлітра на рослину. Калій підвищує стійкість ягід до захворювань. Уникайте внесення азотних добрив у цей час, оскільки ефект буде зворотний. Підвищені дози органічних добрив та свіжого гною також сприяють розвитку гнилі.

Експерти розповіли, як позбутися сірої гнилі на полуниці
Експерти розповіли, як позбутися сірої гнилі на полуниці

Обробка рослин

Обприскування розчином йоду:

Проведіть 2-3 разове обприскування суниці з інтервалом у 10 днів до цвітіння і в період бутонізації розчином йоду (2 мл на 10 літрів води).

Настій сухої гірчиці:

Для приготування настою залийте 100 г порошку сухої гірчиці 10 літрами гарячої води та настояйте дві доби. Потім профільтруйте настій і розбавте водою в рівних частках. Повторну обробку можна провести через тиждень.

Популярне

Подібні новини