Кума розповіла, що робити, якщо павутинний кліщ “окупував” баклажани: врятувати врожай простіше простого

Серед усіх можливих шкідників на баклажанах павутинний кліщ представляє одну з найбільших небезпек. На початкових стадіях виявити кліщів на баклажанах складно, адже ці шкідники дуже дрібні.

Про появу кліща можуть підказати листя рослини. Павутинні кліщі харчуються рослинним соком, і про їх присутність свідчить наявність дрібних білих точок на листках і тонка біла павутинка, що обплітає рослину.

У випадках сильного ураження листя бліднуть або жовтіють від множинних ушкоджень, а рослини повністю покриваються павутинням. Після ураження листя шкідник переходить до плодів, і через два-три тижні рослина гине. Поразки схильні як дорослі рослини, так і розсада баклажанів. Крім того, павутинний кліщ, харчуючись на рослинах, часто стає переносником спор сірої гнилі та інших небезпечних вірусних хвороб.

Основна причина появи павутинного кліща на баклажанах — це низька вологість та високі температури. Якщо баклажани вирощуються у теплиці, шкідники можуть з’явитися через помилки у підтримці необхідного мікроклімату. А якщо овоч росте у відкритому ґрунті, причиною зараження можуть стати недостатній полив та посушлива погода.

Профілактика та контроль

Як профілактика необхідно підвищувати вологість регулярними поливами, обприскувати рослини теплою водою при надмірно високій температурі в парнику, а також часто провітрювати теплиці. Павутинний кліщ може занапастити врожай повністю, якщо не вжити заходів вчасно. Шкідник може перезимувати у щілинах теплиці або під залишками рослин і на наступний рік знову взятися за знищення врожаю. Тому дуже важливо своєчасно виявити шкідника та позбутися рослинного паразита.

Городники розповіли, як позбутися павутинного кліща на баклажанах
Городники розповіли, як позбутися павутинного кліща на баклажанах

Методи боротьби

Боротися з павутинним кліщем можна народними засобами та хімічними препаратами. Вибір методу обробки залежить від багатьох факторів, включаючи особливості вегетаційного періоду та рівень ураження рослин. Проте, якщо ви помітили кліщів вже під час плодоношення, отрутохімікати застосовувати небажано. У цьому випадку починається боротьба з кліщем народними засобами.

Мильний розчин: Розбавте 100 грам натертого дьогтярного мила в одному літрі теплої води і обприскайте рослини з усіх сторін, включаючи нижню частину листя. Цю процедуру бажано проводити рано вранці або ввечері. Можна також обмивати кожен лист окремо за допомогою губки. Мильним розчином обов’язково потрібно полити і землю навколо заражених рослин.
Відвар з цибулиння: Наповніть літрову банку цибулинням, висипте його в каструлю, долийте один літр води і кип’ятіть протягом 5 хвилин. Після охолодження процідіть відвар, вилийте у відро і додайте води з розрахунку 10 літрів. Обприскайте цим розчином рослини.

Не забувайте про дієві профілактичні заходи. Ділянку, де паразитує кліщ, обов’язково потрібно обробити. У землі залишаються яйця та личинки, які не гинуть при низьких температурах, тому навесні наступного року кліщ знову буде на баклажанах. Регулярне прополювання, видалення бур’янів, спалювання відмерлих частин і осіннє перекопування ґрунту — це найкращий спосіб запобігти появі павутинного кліща.

Популярне

Подібні новини