Ця дачна “шпаргалка” свекрухи з вирощування кабачків врятувала мені врожай: більше не гниють, і є зав’язі

Кабачки – невибаглива і врожайна культура, але часто можна побачити, що зав'язі гниють, а нові не утворюються. Ця проблема виникає у багатьох городників. Чому це відбувається і що з цим робити?

Це може статися з кількох причин. Через дощову погоду бджоли можуть погано запилювати кабачки. Тоді жіноча квітка не запилюється і з часом починає гнити. Щоб впоратися з цією проблемою, потрібно обприскати рослини солодким розчином меду або цукру для залучення комах-запилювачів.

Також можна вручну запилити жіночі квіти вранці, коли вони розкриваються. Для цього потрібно взяти чоловічу квітку, яка не має зав’язі, і перенести її пилок на жіночі квіточки. Для зручності жовтий віночок чоловічої квітки краще відірвати, залишивши тільки стовпчик із пилком. Достатньо торкнутися пилком жіночої квітки, і запилення гарантоване.

Кабачки зазвичай не потребують формування, однак у період цвітіння, якщо вегетативна маса розрослася, для поліпшення умов запилення треба зрізати по два-три центральних листки. Часто загнивання викликає квітка, яка залишається на рослині, а з нього гнилизна переходить на молоду зав’язь кабачка. Якщо жіноча квітка вже згнила, але гниття ще не перейшло на плід, її можна обережно зрізати ножицями після в’янення. Тільки не можна відривати квітку грубо, це може пошкодити верхівку зав’язі.

Неправильний полив може стати причиною загнивання зав’язі кабачків. Поливати потрібно обов’язково теплою водою. Якщо вода холодна, то зав’язі гнитимуть. Поливати слід тільки під корінь, щоб вода не потрапляла на листя. Також грунт слід розпушувати, це може допомогти, якщо кабачки перелили або часто йдуть дощі. У розпушеному ґрунті волога буде швидше випаровуватися.

Експерти назвали правила вирощування кабачків на городі
Експерти назвали правила вирощування кабачків на городі

Потрібно зрізати всередині куща кілька листків, краще старих, щоб полегшити провітрювання рослини. Якщо зав’язі лежать на землі, можна підкласти дощечку. Якщо рослина добре виглядає, погода сприятлива, нестачі мікроелементів немає, а зав’язі все одно гниють, можливо, кабачки посаджені дуже близько один до одного. У цьому випадку вони перекривають один одного листям, і провітрювання стає недостатнім. Необхідно прибрати частину листків, особливо тих, що закривають центр куща.

В якості профілактики рекомендується видаляти все старе листя та бур’яни, відкриваючи сонцю та вітру доступ до зав’язей. Необхідно обов’язково дотримуватися сівозміни і не висаджувати кабачки на те саме місце. Грамотна сівозміна значною мірою зменшить ризик ураження рослин різними хворобами. Також кабачки не люблять своїх “побратимів” – гарбуз, кавун, патисони, і якщо вони були попередниками, то проблеми з кабачками обов’язково виникнуть.

Дотримуючись цих порад, ви зможете уникнути проблем із загниванням зав’язей кабачків і отримати багатий урожай.

Популярне

Подібні новини